Aktiespararna

En ohälsosam marknadsdynamik

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
6 september 20189 min lästid

Allmän reflektion

Förra torsdagen deltog vi i ett strategiarbete här på kansliet och inlägget av Korta Portföljen utgick. Nu är vi däremot tillbaka på banan igen och – som alltid – har mycket hänt sedan sist.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) har haft en dragning på nedsidan senaste veckan, likt många börser i Europa, Asien och Latinamerika. Den amerikanska aktiemarknaden är emellertid undantaget som bekräftar regeln – där utvecklingen har varit extraordinärt stark för en svenskbaserad investerare.

Amazon och Apple leder vägen

På den positiva fronten har den amerikanska e-handlaren Amazon, som andra börsbolag efter teknikjätten Apple, nått den historiska milstolpen på 1 biljon dollar i börsvärde. Aktien forcerade 2000-dollarnivån ungefär som en varm kniv i smör, men föll därefter tillbaka under onsdagens handel till både under 2000 dollar per aktie och är återigen under 1 biljon i totalt marknadsvärde.

Konsensusuppfattningen är alltjämt att Amazon ska fortsätta att erövra konsumenter världen över. Och trenden är onekligen stark. Bara i år har Amazon-aktien stigit över 70 procent (i USD) och utgör tillsammans med Apple (upp 34 procent i år), hela 24 procent av den populära teknologi-ETF:n QQQ

Amazon-aktien är upp över 70 procent i år och drar USA-börsen uppåt

Marknadens tillväxtcylinder

Det är ingen hemlighet att ett fåtal aktier som - Apple, Amazon, Microsoft och Netflix - utgör den amerikanska marknadens i särklass viktigaste tillväxtcylinder just nu. Detta stämmer inte minst efter att Facebook-aktien har tappat sin glans fullständigt i år i spåren av politik- och integritetsdebatten.

Hör och häpna: Facebook-aktien har faktiskt fallit över 5 procent i år och handlas under 170 dollar.

Men varför är denna information viktig för en investerare i svenska aktier kanske ni undrar?

Jo, informationen är viktig av två – ganska självklara - anledningar:

  1. Dit den amerikanska börsen går, dit går också Stockholmsbörsen (förr eller senare)
  2. Det är ingen hälsosam marknadsdynamik när uppgången koncentreras till färre och färre aktier

Lagen om stora tal

Att inte fler amerikanska aktier participerar i uppgången på S&P 500 tyder på en försämrad intern dynamik. Optimisten lyfter fram att dessa aktier ska ”komma ikapp” under andra halvåret.

Men det går heller inte att komma ifrån att dragloken på marknaden Apple och Amazon, m.fl. börjar komma upp i en sådan storlek att lagen om stora tal börjar göra sig smärtsamt påmind.

Om exempelvis Amazon ska stiga ytterligare 70 procent från denna nivå – innebär det att 700 miljarder dollar (6300 miljarder kronor) i ökat börsvärde ska trollas fram någonstans ifrån.

Det är mycket som ska krängas av e-handlaren Amazon för att kunna motivera det konststycket. Likadant är det för Apple – där iPhone-försäljningen tycks ha stagnerat samtidigt som konkurrenstrycket på smartphone-marknaden tilltagit rejält.

Här kan vi knyta an till en personlig favorit från Warren Buffetts brev till aktieägarna år 1989:

”In a finite world, high growth rates must self-destruct. If the base from which the growth is taking place is tiny, this law may not operate for a time. But when the base balloons, the party ends: A high growth rate eventually forges its own anchor”

Investeringslegendaren, tillika Apple-ägaren, Warren Buffett


Slutsats

Likt Buffett lär, smider höga tillväxttakter förr eller senare sitt eget ankare i en ändlig värld - och när börsuppgången dessutom koncentrerats till ett fåtal, snabbväxande spelare, blir dynamiken potentiell dynamit på sikt enligt vår mening.

Även om vi självklart lever i en värld som alltmer präglas av passiv kapitalförvaltning och mer indexering som gynnar storbolagen, så är det något att ha i bakhuvudet.

Med det sagt vänder vi blickarna till förändringarna i portföljen

Kassan

Som ni redan vet, har vi befarat en kortsiktig topp på börsen i augusti/september och har därför sålt av en hel del innehav och ökat kassaandelen i portföljen. Denna nedgång har inte materialiserats ännu, fastän viss svaghet har kunnat noteras i marknadens periferi som Kina, Turkiet och Brasilien.

Italienska obligationsräntor har även stigit kraftigt och Milano-börsen är påtagligt svag. Osäkerheten inför höstens budgetförhandlingar i Italien är stora och det finns stora strukturella utmaningar i landet. Det svenska valet ligger också och skaver på vår riskvilja – även om ”alla” har avskrivit det svenska valets betydelse för ett nedställ på Stockholmsbörsen (vilket är en syn som vi inte delar).

Å andra sidan har vi framgångsrikt lyckats förutspå 20 av de senaste 4 börsnedgångarna.

Skämt åsido, har vi en historia av att vara för tidiga och för försiktiga och när det gäller kortsiktiga börsaffärer är det samma sak som att ha fel, vilket vi även har haft sedan augusti.

Grundscenariot kvarstår

När ”The Big One” väl kommer på marknaden vet vi inte, men grundscenariot är fortfarande att en nedgång väntar i september/oktober, inte minst i spåren av att den amerikanska centralbanken ska öka sin nedtrappning av sin balansräkning (QT) från 30 till 50 miljarder dollar i månaden. Därtill ska ECB trappa ned sina ”stödköp” till 15 miljarder euro per månad under Q4 – vilket i kombination med den dollardrivna kollapsen på tillväxtmarknader – ger hög sannolikhet för ett nedställ under hösten.

Därmed är en hög kassaandel befogad. Däremot finns det självklart köpvärda aktier i alla marknadsklimat och vi har lokaliserat ett intressant läge i en gammal favorit.

Axfood

  • Vi väljer att återigen ta en position i dagligvarubolget Axfood till kurs 163 kr per aktie
  • Aktien såldes så sent som förra månaden på 179 kr av värderingsskäl
  • Nedgången förklaras främst av ett antal säljrekommendationer på marknaden
  • Efter nedgången är aktien fortfarande dyr, men multiplarna har kommit ned något
  • Själva rörelsen går strålande och affärsmodellen är närmast kontracyklisk
  • Tillväxten på översta raden är begränsad, men vinsttillväxten är mer än godkänd
  • Utrullningen av Axfoods online-erbjudande går därtill bättre än ICA Gruppens satsningar eftersom problematiken med ICAs historiskt framgångsrika modell med ”fria handlare i samverkan” (där online konkurrerar med ICA-handlares butiker), inte finns i Axfood
  • Migrationen mot mer näthandel ger på så vis Axfood ett värdefullt försprång jämfört med ICA
  • Axfood (https://old.aktiespararna.se/popin/1291) är dessutom ett ”renare spel” på svensk dagligvaruhandel jämfört med ICA som även inbegriper en apoteks-, bank-, fastighetsrörelse (verksamheter som vi dock gillar)
  • Framgångarna för Willys (lågprissegmentet) väntas även fortsätta, inte minst efter att den svenska bostadsmarknaden packat ihop och skuldsatta svenska hushåll aktivt letar efter billigare matalternativ
  • Värderingenspremien Axfood (https://old.aktiespararna.se/popin/1291)/ICA är därför befogad enligt vår mening
  • Det starka kassaflödet och den goda finansiella ställningen möjliggör även fortsatt generösa utdelningar, något som vi bedömer kommer attrahera investerare i en mer skakig börsmiljö
  • Riktkursen sätts till 185 kronor med en placeringshorisont på 3 månader
  • Positionen motsvarar 6,6 procent av portföljen

Portföljen i sin helhet finner ni nedan


Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig