Analytikern om Tele2:s rapport: En rivstart som ger effekt
Som luttrad betraktare av Stenbecksfärens uppgång och fall, kan man inte annat än glädjas åt de tongångar som spelas upp i den tidigare teleuppstickarens senaste kvartalsrapport.
Här talas om åter till kostnadseffektivitet, att minska komplexitet och antalet mellanhänder och här levereras redan kostnadsbesparingar. Detta trots att man utan problem kan argumentera för att Tele2 redan var vår mest effektiva teleoperatör med en alltjämt hygglig marginal mot Telia. Med tanke på att Telia, det tidigare svenska monopolet som Tele2 en gång utmanade framgångsrikt, också fått en ny ledning som har en programförklaring som endast marginellt skiljer sig från Tele2:s skall det bli intressant att ta del av Telias rapport som kommer i morgon. Om Tele2 inte tänker sitta till, borde även Telia kunna gå några vändor till med trimmern över kostnaderna.
Siffermässigt kom Tele2 in ungefär som marknaden hade väntat sig. På nedersta raden där marknaden väntat sig 1469 miljoner kronor i resultat levererades visserligen blott 1315, men det resultatet innehåller 200 miljoner kronor mer i omställningskostnader än analytikerkåren tagit höjd för.
Omsättningen kom in i stort sett i linje med förväntningarna (7152 mot 7267 miljoner kronor) Kassaflödet i kvartalet var starkt, drygt 2 miljarder kronor (inklusive större positiva rörelsekapitaltillskott än förmodat) och har bidragit till att minska nettoskulden med lika mycket. Det gör att nettoskulden i jämförelse med Tele2s egen version av EBITDA ligger under det tilltänkta intervallet på 2,5 till 3 gånger resultatet. Här finns alltså expansionsutrymme – eller måhända utdelningsutrymme?
Guidningen för helåret ligger fast: låg ensiffrig tillväxt i försäljning, förbättrade marginaler (formulerat som hög ensiffrig tillväxt i EBITDA) och investeringsnivå på 13% av omsättningen.
Tele2 – som fick rekommendationen behåll i Aktiespararens septemberanalys – följde marknaden fram till Tull & Trump-turbulensen i mars, då den trygga profilen började löna sig. Sedan dess har aktien utvecklats närmare 20% bättre än index. Investeringar i Tele2 på dagens kursnivå blir därför en fråga om placerarens marknadstro. Den som tror på fortsatt oro, kan förvisso gå in i bolaget även på dessa (höga) värderingsnivåer för att få ett skydd mot ytterligare marknadspessimism. Den som tror att marknaden repar sig, bör inrikta sig mot mer riskfyllda aktier som fått stryk under turbulensen.
LÄS MER: Tele2 redovisar lägre rörelseresultat än väntat
LÄS MER: Fransk ägare tar över telekomjätte - vad innebär det för aktieägarna?