Aktiespararna

En vinstvarning får Volvos aktie på fall dagen innan rapport

Av Jessika Bouveng
17 juli 20241 min lästid
Imorgon är det dags för AB Volvo att rapportera för det andra kvartalet. Aktien backar idag med anledning av en vinstvarning från konkurrenten Daimler Truck.

Daimler Truck, som är en rival till Traton och Volvo, tar en nedskrivning kopplat till sitt samriskbolag i Kina på grund av en "ihållande svag marknad" och helårsprognosen är just nu under granskning. Det framgår av ett pressmeddelande.

Resultatet för det andra kvartalet påverkas negativt med 120 miljoner euro på grund av nedskrivningen av Beijing Foton Daimler Automotive.

Som en reaktion på konkurrentens vinstvarning faller Volvo på Stockholmsbörsen under onsdagsmorgonen. Runt klockan 10:30 är aktien ned drygt 2%. Även Traton backar något idag.

Bankerna - nedgången tillfälig

Dagens Industri har tagit del av kommentarer från både SEB och Ålandsbanken gällande Volvo-aktiens nedgång. SEB skriver på morgonen att Daimlers vinstvarning kortsiktigt kommer att påverka sentimentet kring Volvoaktien negativt. Däremot anser banken att nyheten är antingen neutralt eller positivt för Volvo.

Ålandsbanken instämmer med branschkollegans kommentar.

”Vi ser nyheten som neutral eller något positiv för Volvo (som har relativt liten del av sin försäljning i Kina)”, skriver banken i ett morgonbrev.

Volvo kommer imorgon torsdag med rapport för det andra kvartalet.

LÄS MER: Experten: Volvo Cars kan få tilläggstullar på 6 miljarder

LÄS MER: Risk för tryggare men tråkigare Volvo

Dela med dig