Aktiespararna

EQT backar - experten: "Tror på aktien på lång sikt"

Av Annelie Östlund
18 januari 20243 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef på Carnegie Private Banking.
Riskkapitalbolaget EQT rapporterade ett sämre resultat än väntat och aktien handlas ned drygt 3 % under morgonens handel. ”Rapporten kommer att tynga kursen under dagen. Men i ett längre perspektiv tror vi på EQT”, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

EQT rapporterade ett justerat rörelseresultat, mätt som ebitda, på 653 miljoner euro, vilket var sämre än analytikerna konsensusprognos enligt Infront som låg på 705 miljoner euro.

”Att rapporten kom in sämre än väntat har helt enkelt att göra med att bolaget inte gjort lika mycket exits som analytikerna räknat med”, säger Karl Hedberg.

Proffset: EQT:s vinster kommer länge fram

EQT skriver i rapporten att klimatet var kärvare för avyttringar och kapitalanskaffning och tillägger att avyttringsvolymer på den privata investeringsmarknaden var lägre än den varit på mer än ett decennium.

”Att det inte riktigt är någon aktivitet på börsnoteringsfronten tynger också aktien just nu skulle jag säga. Sedan tror jag att vi gradvis kommer att få se aktivitet på det området under året. Och då tror jag också att den här osäkerheten kommer att minska”, säger Karl Hedberg.

Carnegies aktiechef tror samtidigt att de vinster som analytikerna räknat med, men som inte materialiserats under perioden, kan komma med en viss fördröjning.

”Vår syn är snarast att vinsterna som uteblev det här kvartalet kommer lite längre fram.”

Tror på EQT i det längre perspektivet

Inte desto mindre kommer det faktum att resultatet kom in sämre än väntat, generera viss osäkerhet.

”Marknaden ställer sig frågan om EQT kommer att få ut lika mycket vinster från bolagen – som man ska sälja – som förväntat. Det finns en osäkerhet kring fondvärderingarna – att bolaget kanske har för höga värden på innehaven och att det finns risk för nedskrivningar. Men det tror jag inte att vi kommer att se. Det finns nog en viss missuppfattning om att de äger mycket tillväxtbolag och förhoppningsbolag. Men snarare handlar det om mera stabila bolag som har en stabil affärsverksamhet och lönsamhet”, säger Karl Hedberg.

”I ett längre perspektiv tror vi på aktien och räknar med att vi kommer att se positiva följdeffekter av att räntorna kommer ned. Så det långsiktiga caset är fortfarande intakt.”

Ålandsbanken tror i likhet med Carnegies aktiechef att EQT:s aktie kommer att tyngas under dagen.

"Vi räknar med att justera ned våra estimat med cirka 5% och att aktien kommer att handla ned i samma magnitud", skriver banken i ett morgonbrev.

LÄS MER: Aktiespararna gör en rad förändringar i Basportföljen

LÄS MER: Aktiestrategen: Det är bara en motreaktion - vi ska upp igen

EQTMedia och analyshus

Dela med dig