Aktiespararna

Experten: Aktierna du ska äga när räntehöjningarna avtar

Av Jessika Bouveng
7 mars 20232 min lästid
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Bankings. Foto: Pressbild.
Bankens aktiechef väljer ut de sektorer man ska satsa på beroende på framtida ränteläge.

Efter att ha lämnat en intensiv rapportsäsong så vänds nu börsens blickar mot inflations- och ränteutvecklingen. Carnegie Private Bankings aktiechef, Karl Hedberg, kommenterar läget och menar att marknaden stått sig bra trots hårda ränteuppgångar.

”Det talar för att det fortfarande finns en hel del likviditet som letar sig in i aktiemarknaden. På kort sikt ger det stöd och talar för att marknaden behåller ett positivt momentum över utdelningssäsongen.”

Karl Hedberg menar dock att det finns en del röda flaggor och att börshumöret framöver kan svänga. En anledning kan vara hökaktiga centralbanker och en annan kan vara ytterligare vinstförsvagningar hos bolagen.

Vilka sektorer är då bra att satsa på?

Skulle inflationen fortsätta stiga och likaså då räntorna så menar aktiechefen att banksektorn är bra att ha i portföljen. Bra är även att undvika bolag med hög skuldsättning.

Skulle räntehöjningarna däremot stanna av pekar Karl Hedberg istället mot fastigheter och konsumtion.

”När vi börjar närma oss tidpunkten för en topp i ränteutvecklingen och kan börja diskontera kommande räntesänkningar så tror jag vi kommer se en kraftig återhämtning för den räntekänsliga fastighetssektorn samt konsumentinriktade bolag. Bland dessa bolag kan det finnas intressanta möjligheter för investerare som förberett sig och läst på vilka bolag som ser mest intressanta ut.”

Aktietips

Dela med dig