Aktiespararna

Experten: Bäddat för revansch - köp aktien

Av Eric Emanuelsson
27 september 20233 min lästid
Martin Björsell är aktiemarknadsstrateg på Nordea. .
Martin Björsell, aktiemarknadsstrateg på Nordea, ser köpläge i Skanska. I en ny analys skriver han att faktumet att aktien handlas till "historiskt låga värderingsmultiplar och en vinst som bottnar i år" ger ett attraktivt ingångsläge - trots att aktien gått starkt senaste tiden.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Skanska-aktien stack - som mycket annat på börsen - som en raket under de första månaderna av 2023.

Sedan började den gå ned igen.

En botten kom i slutet på juni då en aktie kostade drygt 140 kronor. I dag ligger priset på 173 kronor och aktien är upp nästan 20% de tre senaste månaderna.

Men bättre ska det bli. I alla fall om man frågar Martin Björsell, aktiemarknadsstrateg på Nordea.

I en ny analys på Nordeas sajt konstaterar han visserligen att bolaget haft ett utmanade år resultatmässigt, där bostadsutveckling och kommersiell fastighetsutveckling varit de svagaste korten, på grund av en låg marknadsaktivitet.

Vinsten på väg att bottna för Skanska

Men detta kan vara på väg att vända.

"Efter flertalet kvartal med fallande rörelseresultat (år/år) ser jag möjlighet till att vinsten är på väg att bottna och att bolaget under 2024 och 2025 står inför en period av god vinsttillväxt", skriver Martin Björsell.

Han anser att tillväxten kommer få stöd av stabila byggmarginaler, avyttringar inom kommersiell fastighetsutveckling och förbättrade försäljningsvolymer inom bostadsutvecklingsdelen, om än från låga nivåer.

Skanska har en nettokassa på 11,5 miljarder kronor och den kassan väntas stärkas ytterligare i takt med att tillgångar färdigställs och säljs.

Hög direktavkastning och chans till extra utdelning

Den starka balansräkningen är ännu en anledning till att Martin Björsell gillar aktien och det möjliggör också en direktavkastning om runt 5%.

"Historiskt har Skanska, utöver den ordinarie utdelningen, lämnat extrautdelningar när balansräkningen tillåter och jag ser det inte som osannolikt att man kommer att fortsätta göra det, vilket möjliggör en ännu högre direktavkastning", skriver Björsell.

Köpläge i Skanska

Han konstaterar till sist att aktien nu handlas till historiskt låga värderingsmultiplar vilket ger ett attraktivt ingångsläge i aktien, trots den starka kursutvecklingen de senaste månaderna.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Swedbanks nya favorit: Slå till på nedpressade högutdelaren

LÄS MER: Lundin Mining ser riktigt intressant ut långsiktigt

SkanskaMedia och analyshus

Dela med dig