Aktiespararna

Experten: Fyra småbolagsfavoriter just nu

Av Annelie Östlund
20 juli 20235 min lästid
Peter Lindvall, vd och förvaltare för Kavaljer fonder.
Medan många mindre bolag med höga värderingar kurskraschat i den nya högräntemiljön, överträffar småbolagsfonden Kavaljer Quality Focus Stockholmsbörsens breda index. Det här är aktierna förvaltaren tror på.

Med en uppgång på närmare 10 % sedan årsskiftet är Kavaljer Quality Focus en av de småbolagsfonder som presterat allra bäst i år. Tittar man tre år tillbaka toppar fonden Morningstars lista med en avkastning i årstakt på drygt 18 %.

”När en del högt värderade serieförvärvare – som Embracer – fallit har vi sluppit hänga med ner. Vi har hela tiden försökt gneta på med lågt värderade bolag som växer tryggt och stabilt. Risken för obehagliga överraskningar är mindre i sådana bolag”, säger Peter Lindvall, förvaltare av fonden, och fortsätter:

”Vårt fokus är kvalitetsbolag med bevisad intjäning, en förmåga att öka vinst och kassaflöde varje år samt en bra ledning. Vi har också ett värderingsfokus och köper helt enkelt inte bolag som värderas till 30-40 gånger årsvinsten.”

Bland favoriterna finns fönster- och dörrtillverkaren Inwido som nyligen förvärvade Sidey Group – Skottlands största fönster- och dörrföretag.

”Aktien befinner sig i en svacka på grund av osäkerheten i byggmarknaden. Men för ett bolag som Inwido är svackor inte nödvändigtvis uteslutande negativa. Utan den här svackan hade de förmodligen inte kunnat köpa skotska Sidey Group, vilket är Inwidos största förvärv hittills.”

Aktien har backat rejält sedan januari förra året och handlas nu till P/E 10 baserat på vinstprognoserna för nästa år, och en direktavkastning på 6 %.

”Köper man bolag till så låga värderingar har man en bra krockkudde. Vi försöker också se mer långsiktigt och tror att Inwido kommer att gynnas av en växande efterfrågan på energieffektiva fönster och nya regler gällande energibesparing.”

Ytterligare ett innehav i fonden vars värdering pressats i spåren av inflationsoro och räntehöjningar är Dometic som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar.

”Dometic handlas nu till 11 gånger nästa års prognostiserade vinster. Vi gillar vd Juan Vargas skarpt, ledningen är väldigt duktig på att göra förvärv och på längre sikt tror vi aktien kommer gynnas av att intresset för friluftsliv ökar.”

Prövar lyckan i USA

Revolutionrace – som startades av ett äkta par som såg en lucka i marknaden när det gäller prisvärda friluftskläder – tillhör inte heller årets börsvinnare. Men Peter Lindvall tycker bolaget är ett av de mer spännande innehaven i portföljen.

”Bolagets försäljning har flerfaldigats på några år. 2018 uppgick omsättningen till 143 mkr, nu omsätter bolaget 1,5 miljarder. Aktien är samtidigt lågt värderad och handlas till P/E 15 baserat på nästa års prognostiserade vinster”, säger Peter Lindvall och fortsätter:

”Eftersom bolaget bara säljer via nätet är bruttomarginalerna så höga som 70 %, och när omsättningen ökar blir det bra effekt på sista raden.”

Revolutionrace säljer bland annat i Sverige, Tyskland och Schweiz. Nyligen har bolaget också tagit sig an den gigantiska, amerikanska marknaden.

”Det skulle betyda jättemycket om Revolutionrace lyckas i USA. Jag tror också att bolaget ganska lätt kan ta marknadsandelar i Tyskland och Schweiz då man fortfarande har så pass liten andel där.”

Förra året bytte bolaget vd till Paul Fischbein som en gång i tiden grundade vitvarusajten Trettio.se.

”Han kan e-handel på sina fem fingrar. Och jag tror faktiskt att Revolutionrace kan komma att gynnas av att konsumenterna tvingas fundera mer på sina utgifter eftersom affärsidén är bra outdoor-kläder till betydligt lägre priser än exempelvis Fjällrävens.”

Ett av de mindre bolagen i fondens portfölj är Firefly som har ett börsvärde på cirka 700 mkr.

”Eftersom vi är en relativt liten fond – vi förvaltar runt 650 mkr – har vi möjlighet att gå in i ganska små bolag”, säger Peter Lindvall.

Firefly sysslar med brandsäkerhet och säljer produkter som varnar för gnistor – alltså redan innan branden har tagit fart. Produkterna används bland annat i pappersmassefabriker.

”För stora företag är deras produkter en billig försäkring. Firefly har en bra tillväxt, och nu börjar man uppnå skalfördelar också. Varje ny omsättningskrona ger ett större vinstbidrag.”

Firefly handlas idag till 20 gånger den historiska årsvinsten.

”Det är kanske inte superbilligt, men med den tillväxt bolaget har kommer värderingen komma ned ganska snabbt”, tror Lindvall.

Dela med dig