Aktiespararna

Experten om börsraset: "Bara en ursäkt"

Av David Flatbacke-Karlsson
14 augusti 20173 min lästid

Geopolitisk oro är inte alls det som ligger bakom börsfallet.
Det finns en helt annan orsak till raset.
Åtminstone enligt en ansedd strateg.

Rädslan för en militär konflikt mellan USA och Nordkorea har fått många att bli rädda – och aktiemarknaderna att darra.

Men USA-presidenten Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns ökade hotelser mot varandra är inte huvudanledningen bakom att börsindex tappat.

I alla fall inte om man får tro en expert på ämnet.

Konsekvenserna lät inte vänta på sig

I förra veckan blev en redan ansträngd situation än mer spänd. Donald Trump hotade Nordkorea med att landet skulle drabbas av ”eld och raseri” om nationen fortsatte att utgöra ett hot mot USA. Kim Jong-Un svarade genom att låta meddela att Nordkorea, med ett väl utvecklat kärnvapenprogram och som har genomfört flera testuppskjutningar av missiler, överväger att anfalla en amerikansk militärbas på ön Guam i Stilla Havet.

Konsekvenserna på världens börser lät inte vänta på sig. Både aktiemarknaderna i Asien, USA och Stockholm backade betänkligt. Många experter och analytiker var dock tydliga med att de förändrade förutsättningarna, om de inte förvärras ytterligare, inte är ovissa nog för att ställa till med någon långvarig nedgång.

En ansedd strateg menar att det absolut inte är konstigt att börserna, som gått som tåget de senaste åren, tappar i slagkraft. Det är heller inte Donald Trump eller Kim Jong-Un som ligger bakom fallen.

– Folk skyller nedgångarna på de ökade spänningarna runt Nordkorea, men dessa har egentligen ingenting att göra med Nordkorea, säger Tony Dwyer, chefsstrateg på Canaccord Genity, till CNBC.

”En hälsosam reaktion”

Tony Dwyer menar att utvecklingen som syns är fullt normal.

– Det här handlar bara om att marknaden letar efter en ursäkt att sälja av. Det är en naturlig, normal och hälsosam reaktion.

Nedgångarna är inget att oroa sig över, enligt Tony Dwyer. Storleken på ett börsfall i en tid utan recession handlar helt och hållet om förväntningarna gällande hur nära förestående en sådan är. I nuläget finns det inget som tyder på att en recession lurar runt hörnet, i hans ögon.

Tony Dwyer är också inne på att inget ”köpa på dippen”-läge har uppstått ännu. Det är ytterst troligt att det kommer att investeras mycket mer pengar i aktier av bland annat bank-, industri- och energislag framöver, tror experten.

Då kommer det att sluta illa

Strategen ser det som så att förra veckans framfart på marknaden berodde på den shoppingrusning till tillgångsslaget aktier som gick att se före rapportsäsongens start.

Tony Dwyer är övertygad om att vi kommer att se en förbättring i BNP i och med de stora investeringarna som fortsätter. Sedan kan hårda slag bli verklighet då amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att minska sin expansiva penningpolitik och stänga ned krediter.

– Men det kommer att dröja flera år, säger Tony Dwyer.

Dela med dig