Experten om guldkornet: Mest felvärderade aktien på börsen
Knappt hinner vi börja innan Sjödin ger svar på ingressens mer öppna fråga.
”Det korta svaret är att företagen generellt mår bra och med det syftar jag på god lönsamhet, solida balansräkningar och starka orderböcker. Emellertid finns det orosmoln som redan nu påverkar negativt, i synnerhet vissa sektorer”, svarar fondförvaltaren och fortsätter diskutera inflationen och dennes påverkan.
”Den enskilt största påverkan från inflation framöver för våra innehav är troligen att centralbankernas respons leder till en konjunkturnedgång. Räntelägets påverkan på finanskostnader är självfallet viktig men påverkar troligen främst fastighetsbolag och olönsamma tillväxtbolag. Och de som påverkas positivt av ränteuppgången är självfallet bankerna.”
Ni har en stor exponering mot såväl verkstad som industri – två sektorer som varit vinnare av en svag krona relativt euron som den amerikanska dollarn. Borträknat valutaeffekterna – hur mår Volvo, Atlas Copco och Sandvik?
”Alla de tre bolagen mår utmärkt. Med det menar vi, det vill säga jag själv och min medförvaltare, Simon Blecher, att lönsamhet, konkurrenskraft och balansräkningar är i gott skick. Därtill börjar komponentbrist att lätta samt transportkostnader att falla. Konjunkturen kommer däremot självfallet att försvagas.”
"Volvo har en av börsens starkaste balansräkningar"
Volvo är ett cykliskt bolag som fick sitt elddop under finanskrisen 2008–2009, men som därefter har dragit lärdom, vilket Sjödin lyfter fram.
”Volvos lönsamhet och balansräkning har historiskt tillhört de mest cykliska på Stockholmsbörsen. Cyklikaliteten kommer självfallet inte försvinna, men bolaget är i mycket bättre skick än för 10-15 år sedan. Vi bedömer att de kommer klara en konjunkturnedgång med marginaler som i ett historiskt perspektiv visar sig goda. Volvo har också en av börsens starkaste balansräkningar.”
Från Volvo är steget mot Altas inte nödvändigtvis stort och inte sällan omtalas bolaget som Stockholmsbörsens klenod.
”Atlas Copco är det finaste verkstadsbolaget vi har på Stockholmsbörsen, med hög lönsamhet, tillväxt och kassaflödesgenerering. Värderingen av aktien har därtill kommit ner relativt peers. Marknaden oroar sig, delvis med rätta, för en kommande nergång i vacuumaffären. Den divisionen kommer uppvisa kraftig nedgång för år över år jämförelser 2023, men i grunden står Atlas Copco lika starkt och är fortsatt ett kärninnehav för Sverigefonden.”
"Den aktie vi anserar vara mest felvärderad"
Atlas Copco är ett stort innehav i Investors portfölj, medan Sandvik är detsamma men i framför allt Industrivärden, men även Lundbergs.
”Sandvik har en svagare balansräkning än de två andra, men samtidigt är det kanske den aktie vi fundamentalt anser är mest felvärderad. På några års sikt är vi övertygade att Sandvik aktien både kommer att ge en god avkastning, men även att åtnjuta en relativ uppvärdering i förhållande till jämförbara bolag.”
Essity är ett bolag som under flera år har underpresterat såväl Stockholmsbörsen som sin amerikanska konkurrent, Kimberly Klark. Blecher har vid flera tillfällen lyft fram sin kritik mot ledningen. Sker ändring? Vad talar för respektive emot bolaget de kommande par, tre åren?
”Essity har under två års tid kraftigt underskattat kostnadsinflationen, så detta är inget nytt fenomen som inträtt efter Rysslands invasion av Ukraina”, svarar fondförvaltaren.
”Dock skall sägas att mycket tyder på att bolaget blivit snabbare på att höja priserna. I samband med Q3 sa VD, Magnus Groth, att man nu laggar endast 2 månader med att implementera höjningar. Samtidigt står vi troligen inför en period med fallande råvarupriser och lägre transportkostnader”.
Om bolagets framtid är Sjödin optimistiskt, men klargör även hur han tror att om en positiv ändring inte sker, kommer det bli en sådan inom bolaget och dess ledning.
”I det här läget av konjunkturen ser vi mycket goda möjligheter att nästa år blir lite av Essitys revansch. Har vi fel i det så lär större förändringar ske i bolaget.”
"Fördelaktigt om Riksbanken agerat tidigare"
Hur ser er analysprocess ut och vilka kriterier är de viktigaste hos er när ni ska allokera kapital?
”Vi som alla andra följer makroutvecklingen, men val av innehav görs bottom up. Vi letar välskötta kvalitetsbolag med rimlig värdering, där vi känner förtroende för styrelse och ledning och som vi förhoppningsvis kan äga under flera år. Sverigefonden investerar i värdebolag, gärna med kvalitetstillväxt, som till exempel Lifco. Vi undviker rena förhoppningsbolag, samt självfallet bolag som vi inte investerar i av ESG-skäl.”
Den svenska Riksbanken har fått mycket kritik för sin förda penningpolitik och nu kommer om inte alla, så åtminstone lite av kostnaderna. Har bankens agerande varit gynnsamt för de svenska storbolagen på såväl kort som lång sikt?
”Riksbankens agerande har de senaste åren troligen bidragit till den svaga svenska kronan. Framför allt har det har gynnat de svenska exportbolagen på kort och medellång sikt, medan det är mer oklart hur det påverkar på lång sikt”, reflekterar Sjödin och återkommer till att varken han eller Blecher är några penningpolitiska experter.
”Men generellt var det förvånande att se så hur långt inne det satt för Riksbanken att agera på en inflationstakt som många i marknaden hade talat om som oroande under åtminstone två-tre kvartal före Riksbanken gjorde detsamma. Vi tror det hade varit fördelaktigt om RB agerat tidigare.”
Investor är ert absolut största innehav – vad är det som lockar er här?
”Ett välskött bolag med oerhört fina innehav, där Patricia Industries nu utgör nära en tredjedel av NAV:et i Investor. Vi äger därtill inga EQT, så via Investorinnehavet adderar vi våra innehav ibland annat Atlas, ABB, AstraZeneca och SEB samtidigt som vi får exponering mot Patricias Industries fina innehav och EQT. Detta till en rabatt om ca 15 %.”
Det har de senaste åren blivit än en mer viral diskussion om de passiva indexfondernas förträfflighet, då de ger en snittavkastning till ingen eller en mycket låg kostnad. Varför ska sparare som söker avkastning investera i er fond som inte bara består av många av OMX SIG:s största innehav, utan också som de senaste fem åren presterat i paritet med samma?
”Indexfonder har visat sig vara konkurrenskraftiga produkter och deras inslag på börserna har växt enormt”, diskuterar fondförvaltaren, men lyfter även fram att bara för att indexfonder finns existerar fortfarande ett stort intresse för mer aktiv förvaltning.
”Vi tror att det finns utrymme för klassisk förvaltning och att det appellerar till andra typer av investerare.”
Den aktiva förvaltningen möjliggör även att köpa och/eller öka i bolag som just nu ratas av marknaden med tillägget att det kan slå på enskilda år, såväl upp som ner.
Stilen aviker från index
”För det första har vi vår stil och vi avviker väsentligt från index. Bland annat var vi sämre än index ifjol, men klart bättre i år. För det andra vill många investerare ha exponering mot de som tar en aktiv ägar- och investeraroll med allt vad det innebär”, svarar Sjödin och fortsätter in på den tredje orsaken följt av den avslutande orsaken till att aktiv förvaltning har en stark existensnärvaro.
”För det tredje behöver marknaderna och bolagen av flera skäl ett betydande inslag av aktivt kapital. Slutligen förväntar sig de flesta av våra investerare att vi beaktar ESG i förvaltandet, vilket vi också gör. Vi undviker investeringar i olja, tobak, kol och spel. Dessutom utvärderas alla innehav i ett egenutvecklat ESG-verktyg. För indexfonder skiljer det sig åt, men de flesta torde inte ha dessa förvaltningskriterier.”
Sjödin avslutar med att lyfta fram det farliga med om indexfonder skulle slå ut aktiv förvaltning och ett den tjänsten tillika produkten skulle försvinna.
”Om indexfonder skulle bli helt dominerande så skulle det vara negativt för såväl näringsliv som marknadens funktionssätt.”
Innan intervju avslutas ställer vi frågan huruvida han själv och Blecher är piloter, det vill säga har ett stort eget ägande i fonden.
”Ja, självklart. Såväl Blecher som jag har en stor del av vårt sparande i Sverigefonden”