Aktiespararna

Experten om storaffären: ”Kan skapa mycket starkt bolag”

Av David Flatbacke-Karlsson
10 januari 20185 min lästid

Tele2:s sammanslagning med Com Hem öppnar upp en helt ny spelplan.
Huvudägaren Kinnevik har stora möjligheter att skapa värde genom affären, menar Aktiespararnas marknadsbevakningschef.
– Aktien kommer sannolikt att hamna i fler och större portföljer, säger Claes Folkmar.

Tele2 och Com Hem blir ett.

Ett nytt jättebolag formas.

Aktiespararnas expert ser stora möjligheter – men lyfter även fram en marknad som kan påverkas.

Det var vid runt sjusnåret på onsdagsmorgonen som beskedet kom. Teleoperatören Tele2 och bredbandsfokuserade Com Hem går ihop och bildar ett gemensamt bolag.

Affären, som måste godkännas på en extrainsatt stämma hos respektive bolag under andra halvåret 2018, tog inte Aktiespararnas marknadsbevakningschef på sängen.

– Det var inte helt oväntat med ett samgående. Det har spekulerats i det sedan Kinnevik (huvudägare i bolagen) köpte in sig i Com Hem. Affären är ”naturlig” eftersom det finns stora samordningsvinster och möjligheter till kostnadsneddragningar, säger Claes Folkmar.

”Kan attrahera nya typer av investerare”

Det kommande bolaget går hittills under namnet ”Nya Tele2”. Klart är dock att Anders Nilsson, vd på Com Hem, blir koncernchef för den nya skapelsen. Allison Kirkby, Tele2:s nuvarande vd, lämnar bolaget.

– Det här är i första hand till fördel för konsumenterna som får tillgång till ett brett utbud av tjänster, säger Anders Nilsson till TT.

– Poängen med den här affären är att vi blir starkare tillsammans och kan erbjuda alla digitala tjänster som konsumenter och företag i Sverige vill ha, säger Samuel Skott, vd på Tele2 Sverige.

Kan skapa värde

Claes Folkmar ser goda chanser att lyckas med sammanslagningen.

– Det är en värdeskapande fusion, om den sköts rätt. Visserligen överskattas ofta samordningsvinster och synergier i första läget för att ”sälja in” affären. Min tro är dock att Kinnevik kommer skapa ett mycket starkt bolag som kan attrahera nya typer av investerare. Bolaget får också en betydligt större ”body” (bredare profil) som gör att aktien sannolikt kommer hamna i fler och större portföljer än i dag.

Aktiespararnas marknadsbevakningschef är tydlig med att telekombranschen i Sverige inte förändras nämnvärt av affären. Däremot kan det hända grejer på tv-marknaden.

– Kinnevik äger även MTG. Det kan komma krav från de konkurrensvårdande myndigheterna i Europa om att koncentrationen blir för stor i Sverige. Detta kan leda till att Kinnevik måste förändra sitt ägande i MTG, alternativt att vissa tillgångar i MTG eller i det ”Nya Tele2” måste avyttras.

Claes Folkmar lyfter fram vikten av långsiktighet.

Blandade marknadsreaktioner

Tele2:s och Com Hems aktier har gått åt helt olika håll på Stockholmsbörsen. Tele2 har fallit med nära 7 procent samtidigt som Com Hem är upp nära 5 procent vid 16.45-tiden. Ett tag hade Com Hem rusat omkring 10 procent.

Claes Folkmar har en viktig hälsning till oroliga sparare.

– Att vara långsiktig. Kursnedgången i Tele2 i dag är fullt naturlig. Det uppstår alltid oro i samband med bud som drabbar budgivaren. Låt det gå en tid så kommer aktien komma tillbaka.

FAKTA

Det här händer med dina aktier i Tele2 och Com Hem

  • Comhems aktieägare kommer få 37,02 kronor kontant och 1,0374 nya B-aktier i Tele2 för varje aktie i Comhem som fusionsvederlag.
  • Baserat på den volymvägda genomsnittskursen under de senaste trettio handelsdagarna för Tele2:s B-aktie värderar erbjudandet Comhem till 146,00 kronor per aktie, vilket innebär en premie om 15,9 procent. Jämfört med slutkursen på tisdagen är premien 11,8 procent.
  • Aktieägarna i Tele2 behåller sina aktier i det Nya Tele2.
  • Tele2 och Comhem kommer att göra ordinarie utdelningar för 2017 till sina respektive aktieägare. Beloppet blir 4 kronor per aktie för Tele2s aktieägare och 6 kronor per aktie för Comhems aktieägare. Comhems befintliga aktieåterköpsprogram löper ut senast den 20 mars 2018.
  • Comhems nuvarande ägare kommer att äga 27 procent av Nya Tele2.

För att fusionen ska bli av krävs det beslut på båda bolagens bolagsstämmor vilka i nuläget förväntas hållas under andra halvåret 2018. Det krävs även godkännande godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.

Antal kunder i nya bolaget

Det sammanslagna bolaget kommer att få:
3,9 miljoner mobilkunder.
0,8 miljoner bredbandskunder.
1,1 miljoner digital-tv-kunder i Sverige.

Dela med dig