Aktiespararna

Experten ser stora risker med nischbankerna

Av Annelie Östlund
19 september 20235 min lästid
Sean Cotten är Chief Rating Officer vid kreditvärderingsföretaget Nordic Credit Rating.
Nischbanker som noterade Resurs Holding, TF Bank och Norion pressas från flera håll. Men i en av aktierna ser DNB:s analytiker köpläge.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Precis som storbankerna har nischbankerna gynnats av centralbankernas räntehöjningar.

”Bankernas räntenetton har ökat. De högre räntorna har varit nettopositiva”, säger Sean Cotten, Chief Rating Officer vid kreditvärderingsföretaget Nordic Credit Rating.

Trots det har nischbankerna bjudit sina aktieägare på trista kursresor. TF Bank och Norion (tidigare Collector) har handlats ned 17 % respektive 9 % sedan årsskiftet. Resurs Holding ligger visserligen på ett svagt plus i år – men har samtidigt tappat drygt 60 % av börsvärdet sedan toppen sommaren 2018.

Nu handlas samtliga tre aktier till runt P/E 6 – en låg värdering även ur ett historiskt perspektiv.

Risk för ökade förlustnivåer

För med högre räntor följer också en oro för högre kreditförluster. I fallen TF Bank och Resurs Holding är det pressade konsumenter som investerare oroar sig för. Dyrare mat, högre bolåneräntor och bensinpriser gör att allt fler hushåll får problem.

När det gäller Norion – vars fokus flyttats från konsumentkrediter till finansieringslösningar för medelstora företag och fastighetsbolag – ser marknaden bland annat en risk för kreditförluster i fastighetsutlåningen.

”Nischbankerna har haft tre kvartal med höga förlustnivåer. Det har hittills kompenserats med högre intjäning. Men framåt tror vi att problemen med högre räntor kommer att överväga”, säger Sean Cotten.

Analytikerna på Nordic Credit Rating förväntar sig bland annat ökade förlustnivåer och ökade reserveringar när allt fler privatpersoner får svårare att klara sina räntebetalningar och amorteringar.

Minskat sparande

Men pressade hushåll innebär också att sparandet minskar.

”Det stora sparandet vi såg under covid är borta och tillväxttakten vad gäller inlåning från hushållen har minskat rejält på alla marknader i Norden – men även i Tyskland som är en viktig inlåningsmarknad för flera nischbanker”, säger Cotten.

Ovanpå det har storbankerna börjat konkurrera med högre räntor på sparkonton.

”Minskat sparande och ökad konkurrens på inlåningssidan innebär högre finansieringskostnader”, säger Sean Cotten och tillägger:

”Det behövs inte särskilt mycket konkurrens från storbankerna – som är så dominerande på marknaden – för att nischbankerna ska påverkas negativt.”

Räntekänslig marknad

Slutligen ifrågasätts nischbankernas tillväxtmöjligheter.

”För åtta år sedan fanns en stor överlönsamhet i den nordiska konsumentkreditmarknaden. Men det har varit lätt för nya aktörer att ta sig in vilket lett till att lönsamheten har fallit under ganska lång tid. Det har också gjort att många investerare – som oroar sig för fortsatt fallande lönsamhet – har hållit sig undan”, förklarar Emil Jonsson, analytiker på DNB Markets.

Den nordiska marknaden – framför allt Sverige – utmärker sig också genom att konsumenterna är mycket räntekänsliga.

”Svenska hushåll har inte bara stora bolån – de har också rörliga bolån. Det har man inte i samma utsträckning i många länder i Kontinentaleuropa”, säger Emil Jonsson.

Intressant satsning på Tyskland

Benhård konkurrens i Norden och extremt räntekänsliga hushåll gör TF Banks satsning på Tyskland extra intressant.

”Resurs Holding håller sig Norden medan TF Bank även finns i Tyskland där man framför allt satsar på kreditkort. Tyskarna handlar mycket med kontanter och på den fronten ligger man ungefär tio år efter Sverige. Tyskland är en växande marknad med låg konkurrens och hög lönsamhet”, säger Jonsson.

DNB anger visserligen varken rekommendationer eller riktkurser för TF Bank. Men Emil Jonsson säger att det är ”lättare att tänka sig positiva triggers för TF-aktien än för Resurs Holding.”

”När de gäller Resurs är rekommendationen till våra kunder behåll med en riktkurs på 26 kronor.”

Riktkursen på 26 kronor kan jämföras med den rådande aktiekursen på 25,5 kronor.

Slå till på Norion

Synen på Norion (tidigare Collector) är mer positiv.

”Vi rekommenderar köp med en riktkurs på 40 kronor. Dels tror vi att marknaden överdriver risken för kreditförluster i fastighetsutlåningen, dels prisar den inte in att Norion kan vara på väg att börja dela ut pengar. Norion sitter med en ganska stor kapitalbuffert och det är troligt att banken börjar med utdelningar för att göra sig av med överskottskapitalet.

Efter en uppgång om cirka 20 % de senaste dryga tre veckorna handlas Norions aktie till runt 35 kronor.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

LÄS MER: Stormen på väg - bolagen som lär gå starkt ändå

LÄS MER: Börsveckan ser köpläge efter årets tapp

Dela med dig