Aktiespararna

Expertens aktier som simmar mot strömmen

Av Annelie Östlund
16 december 20244 min lästid
Konjunkturokänsliga, konsumentrelaterade aktier med hög tillväxt och låg värdering. Finns det? ”Aktierna drivs av en underliggande konsumenttrend”, säger Erik Cederberg, analytiker på Handelsbanken.

Det talas om en vändning för konsumentvarubolagen i spåren av sänkta räntor och kommande reallönehöjningar.

Men än tvekar konsumenten att öppna plånboken, och förra veckan kom Husqvarna – en av världens största tillverkare av produkter för bland annat trädgårdsskötsel – med en vinstvarning och beskedet att marknadsförhållandena är ”fortsatt utmanande”. Vidare förklarade Rustas vd Göran Westerberg i tisdags att ”det är en ganska tveksam kund som gärna letar efter kampanjer och söker sig till lägre prispunkter” för Di.

Men det finns en rad relativt ränteokänsliga, konsumentrelaterade aktier vars produkter köps i ur och skur. Och då talar vi inte om dagligvarujätten Axfood eller hygienkoncernen Essity, utan om laxodlingsbolag som Mowi, Bakkafrost, SalMar, Lerøy och Grieg Seafood.

”Det är en slags hybrid mellan råvara och stapelvara. Aktierna är konjunkturokänsliga i och med att lax konsumeras även i lågkonjunktur. Samtidigt gynnas bolagen av att vi tenderar äta mer fisk över lag och framför allt lax”, säger Erik Cederberg, analytiker på Handelsbanken.

Handelsbanken följer fem lax-bolag noterade på Oslo-börsen. Fyra av dessa är norska medan Bakkafrost är baserat på Färöarna men listat i Oslo.

Favoriten är Mowi som baserat på konsensusprognoser för nästa år handlas till P/E 12. (I rörelseresultatet inkluderas värdeförändringen på fisken i sjön). Bankens rekommendation är köp på tre månaders sikt och ”outperform”* på tre års sikt.

Men Handelsbanken ser också potential i Bakkafrost och Salmar och rekommenderar ”outperform” på tre års sikt och behåll på kort sikt.

”Det som driver hela sektorn är att efterfrågan växer snabbare än vad man kan skala upp produktionen. Bland annat är Kina en väldigt snabbväxande marknad som man har stora förhoppningar om. Så spotpriset har varit starkt stigande de senaste 20 åren”, säger Cederberg och fortsätter:

”Odlingsmöjligheterna begränsas av att det måste vara rätt temperatur, rätt miljö, rätt saltnivå i vattnet, rätt mängd genomströmning och så vidare. Därför skapas det naturliga nationsmonopol. Du kan egentligen bara odla lax till havs i Norge, Island, Färöarna, Storbritannien, Kanada, Chile och Nya Zeeland.”

Tittar man på den historiska tillväxten och intjäningen ser aktierna ut att vara lågt värderade.

”Bolagen har haft en omsättningstillväxt på runt 10-15% årligen i snitt och ebit-marginalen ligger på 20-30%”.

Men det finns också skäl till att värderingarna inte sticker i väg.

”Laxproduktion är inte lika stabil som exempelvis industriproduktion. Det finns biologiska risker, och 2024 har exempelvis varit ett jobbigt år för framför allt de norska odlarna”, säger Erik Cederberg.

Branschens största problem är laxlusen – den vanligast förekommande parasiten på lax som finns naturligt i alla hav på norra halvklotet. Det finns flera olika behandlingsmetoder för att kontrollera nivån av laxlus, däribland mekaniskt avlägsnande av löss. Men risken finns då att fjällen skrapas upp och att det kommer in bakterier under fjällen vilket orsakar så kallade vintersår.

”Det här gjorde att norska odlare i år tvingades rea ut en del av fisken”, förklarar Erik Cederberg.

*”Outperform” betyder att banken tror att aktien kommer att överträffa börsens index.

Analytikernas rekommendationer

Mowi

Rekommendationer

Köp: 10

Behåll: 2

Sälj: 1


Bakkafrost

Köp: 6

Behåll: 5

Sälj: 0


Salmar

Köp: 6

Behåll: 6

Sälj: 1


Lerøy

Rekommendationer

Köp: 9

Behåll: 2

Sälj: 0


Grieg Seafood

Rekommendationer

Köp: 5

Behåll: 2

Sälj: 2


Källa: LSEG

LÄS MER: Laxaktier - här är de mest intressanta

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig