Experter: Fem tips för bättre koll på din pension
En vanlig miss är att man glömmer bort tjänstepensionen vid ett nytt jobb. Fokus läggs ofta på lön och förmåner som friskvård och semesterdagar, medan pensionsfrågan hamnar i skymundan.
Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten har ett särskilt råd till unga som är på väg in på arbetsmarknaden:
“Se till att du får tjänstepension via arbetsgivaren. Fråga vid anställningsintervjun. Om svaret är nej bör du kräva högre lön så att du själv kan spara för att kompensera”, säger hon till Vision.
Samla sparandet - och börja i tid
För den som haft flera olika arbetsgivare kan sparandet bli spretigt, med pensionspengar placerade hos olika bolag. Det kan vara svårt att få en överblick och få ett helhetsgrepp. En rekommendation är att samla pensionen och anpassa den efter din livssituation.
En annan fallgrop är att skjuta upp sparandet med tanken ”jag tar tag i det sen”. Men att börja tidigt ger stora fördelar.
“Ju tidigare i livet du börjar spara och gör aktiva val desto bättre är det, men med det sagt är det aldrig för sent att börja. Många tänker ”det är långt kvar till pensionen” men så plötsligt står man där. Börjar du spara tidigt kan du spara mindre varje månad, det finns mer tid för pengarna att växa”, säger Andrus Lipka Terras, pensionsexpert på Nordea.
Koll på tidsaspekten
Många förlitar sig helt på allmän pension och tjänstepension, men ett privat pensionssparande kan vara avgörande för att uppfylla framtida drömmar.
“Jag brukar säga att vi sparar till livets långa semester. Kanske drömmer du om att bo utomlands under vinterhalvåret eller gå tidigare i pension? Många jag träffar säger att de vill fortsätta ha en liknande levnadsstandard som när de var yrkesverksamma. För att kunna göra det är det nödvändigt att komplettera med ett privat pensionssparande”. säger Andrus Lipka Terras.
“Många underskattar hur många år man ska leva livet som pensionär och tar ut stora delar av pensionen på väldigt kort tid”, säger pensionsekonom Mattias Munter på Skandia.
Ha en plan och sök råd
Till sist handlar en av de största fallgroparna om att sakna en plan.
Har du en bild av vad du vill göra som pensionär kan det underlätta sparandet. Med en tydlig plan blir det enklare att ta sig dit.
“Målet är inte att bli pensionsproffs”, konstaterar Andrus Lipka Terras. men tillägger att med en plan får du bättre koll och mindre dåligt samvete.
Den som känner sig osäker inte ska tveka att söka hjälp av en rådgivare som är expert på området.
“Har du problem med elen ringer du en elektriker, du försöker ju inte agera som elektriker själv. Tänk likadant här. Det finns rådgivare att ta hjälp av. Ta kontakt och boka in ett möte i kalendern så att det blir av. Då har du kommit en bra bit på väg”, avslutar Andrus Lipka Terras.
Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.