Aktiespararna

Experterna: Här hamnar fokus i rapportsäsongen

Av Elin Hanspers
22 januari 20242 min lästid
Vi ligger i startgroparna inför rapportsäsongen. Som vanligt väntas verkstad och bank hamna i blickfånget.

Denna vecka drar rapportsäsongen i gång på allvar och Maria Landeborn, sparekonom och seniorstrateg på Danske Bank, skriver i sitt veckobrev att förväntningarna är högre ställda än tidigare efter den starka avslutningen på 2023, men att utrymmet för besvikelser också är mindre.

Även Swedbank tar fasta på den stundande rapportsäsongen.

”I absoluta tal kommer vi få se starka rapporter, men lönsamhet, ordersituation och utsikter är det som marknaden kommer fokusera på”, skriver Swedbanks investeringsstrateger Robert Oldstrand och Mats Waldemarsson.

De menar att fokus i Sverige hamnar på verkstadssektorn, medan IT, internet och sällanköpskonsumtion kommer att ta mest plats i USA. Det faktum att verkstadsbolagen alltid är i fokus i Sverige menar de dels handla om att industrisektorn är störst och dels att de ger en inblick i måendet hos globala industriella konjunkturen.

En annan viktig sektor är bank, och där väntas starka och stabila rapporter. Dock oroas investerarna av kostnader och en medvind som kan vara förbi, skriver de.

Även Maria Landeborn tar fasta på verkstad och bank som centrala sektorer under rapportsäsongen.

”För svensk del ser det fjärde kvartalet ut att ha varit starkt, särskilt för bankerna som väntas redovisa rekordvinster. Framöver avtar dock medvinden från stigande räntenetton. Verkstadsbolagen väntas också redovisa stabila resultat men det återstår att se vad som händer med konjunkturen under 2024", skriver hon och fortsätter:

"Orderingång och framåtblickande kommentarer blir sannolikt ännu viktigare för börsutvecklingen än resultatet för det gångna kvartalet. Med tanke på att osäkerheten fortfarande är ganska hög så kan kursrörelserna i enskilda aktier på rapportdagen bli stora. Totalt sett väntas 2023 ha varit ett väldigt bra år för svenska bolag och därmed väntas också rejäla utdelningar i vår.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig