Aktiespararna

Experterna om börsbotten - och hur du ska tänka nu

Av Eric Emanuelsson
4 oktober 20225 min lästid
Frågan på allas läppar just nu är: När bottnar börsen för att vända uppåt igen? Ingen kan veta med säkerhet, men flera experter har sina gissningar.

September blev en superröd månad med flera nya årslägsta-noteringar på börsen. Samtidigt kom rapporter både från USA och Sverige om att småsparare har börjat sälja sina aktier, något som tidigare har varit ett tecken på att rädslan är stor på börsen och att en kapitulation är nära och därmed en kommande vändning.

Men när i så fall?

Investmentbanken Carnegies aktiechef Karl Hedberg säger i bankens senaste poddavsnitt att han tror på en kortsiktig vändning under de kommande veckorna.

Något som stämmer ganska bra överens om man tittar på hur Stockholmsbörsen har börjat i oktober, med bland annat tre raka dagar på plussidan efter stora nedgångarna i slutet på september.

Men någon långvarig uppstuds blir det inte, enligt Karl Hedberg.

Botten är nämligen fortfarnade inte nådd.

"Tidsmässigt så tror jag att vi har passerat årskiftet och precis kommit in på det nya året", säger Karl Hedberg i Carnegies podcast om när han tror att börsen börjar vända långsiktigt uppåt.

Det ska du titta efter

Någon som är mer positiv är Joakim Bornold, sparekonom på sparplattformen Levler.

Han gick för några veckor sen ut i Aftonbladet (https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/abWE0E/aktier-och-fonder-experten-tror-att-det-vander) och berättade att han trodde att botten nåddes när det var som mörkast i september. 

"Det kommer bli lägsta stängningsveckan på hela året", sa han bland annat.

Andra experter vill inte uttala sig om när börsen kan börja vända långsiktigt uppåt igen - just för att det är ingen som kan veta exakt.

Däremot så har de svar på frågan vad som krävs för att det ska ske en vändning och vad man som privatsparare ska spana efter.

Och det stavas ränta och inflation.

"När inflationen viker ner trendmässigt, då kommer centralbankerna att sluta höja räntan. För en mer bestående uppåttrend krävs att inflationen förlbir så låg att centralbankerna sänker räntan igen", har Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken, tidigare sagt till Aktiespararna. (https://old.aktiespararna.se/nyheter/experterna-sa-ska-du-agera-pa-borsen-nu)

Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea, har varit inne på samma spår.

Båda två är också eniga om att mycket av de negativa framtidsutsikerna redan är inprisade på börsen.

Så ska du tänka som investerare

Karl Hedberg tror som sagt att vi kommer få se fler årslägsta-noteringar under 2022, för att det sedan ska vända uppåt i början på 2023.

"Det vi behöver se är att vi har konstaterat en recession i Europa, och kanske även i USA. Sen behöver vi även se att de frammåtblickande prognonserna från bolagens sida visar på ett väldigt negativt scenario. Då kan vi se en vändning på börsen, för den är framåtblickande och tittar ungefär ett halvår framåt i tiden", säger han i bankens senaste poddavsnitt.

Hur ska du tänka som investerare då?

Både Johan Larsson och Mats Nyman är överens om att du som privatsparare ska fortsätta månadsspara, helst lite mer nu när börsen är sur, för att sedan ta det lite lugnare när börsen går bättre.

Karl Hedberg för ett längre resonemang:

"Är man riktigt kortsiktig, då kan man ta position efter de här två senaste veckornas svaga börs, och sikta på små rörelser uppåt. Är man i stället en lite mer långsiktig investerare, då sitter man och väntar på den här rörelsen uppåt, och sen tar ställning till om det finns omplaceringar i portföljen att göra, för att se till att man är mera anpassad för en fortsatt volativ miljö. Helt enkelt minska på det som man inte har en långsiktig stark tro på, säger han i Carnegies podcast.

Han har också ett tips till de som har pengar utanför börsen och funderar på när man ska börja köpa aktier, eller de som sålt aktier tidigare under året och funderar på när rätt tidpunkt är för att gå in igen:

"Då tror jag att man kan vänta lite grann och se den här ytterligare pressen på börsen under avslutningen av året, och då titta över vilka bolag som man tycker långsiktigt är intressanta. Många bolag börjar ju komma ner på intressanta värderingsnivåer, men som sagt, för tidigt att tro att vi har den riktiga botten här och nu".

(https://old.aktiespararna.se/forfattare/Eric%20Emanuelsson)

Dela med dig