Aktiespararna

Experterna om Kinnevik-aktien efter affären

Av Finwire/Redaktionen
26 februari 20245 min lästid
Så här säger experterna om Kinnevik-aktien efter försäljningen av Tele2-aktierna. (Från vänster: Anders Rudolfsson på DNB och Oskar Lindström på Danske Bank).
Kinnevik-aktien går upp efter beskedet att man säljer hela sitt innehav i Tele2. Så här säger experterna om aktien och Kinneviks affär. "Börsreaktionen är rimlig", säger Anders Rudolfsson, DNB:s erfarne aktiemäklare.

Tele2 har fungerat som en rejäl kassako för Kinnevik och investmentbolaget har fått miljarder i utdelningar genom åren.

Men nu är det slut med den saken, i och med dagens besked att Kinnevik säljer alla sina aktier i teleoperatören.

Kinnevik-aktien rusar

Investmentbolaget säljer aktierna för 13 miljarder och får därmed en väldigt stark nettokassa. Pengar ska användas för att "ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare", enligt Kinneviks vd Georgi Ganev.

Marknaden tolkar affären som positiv och skickar upp Kinnevik-aktien cirka 10% under den inledande handeln på måndagsmorgonen.

Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB säger att marknaden nog inte hade trott att Kinnevik skulle sälja av hela sitt innehav på en gång, utan göra det under flera år och fortsatta få en del utdelning.

Rudolfsson: Löser inte alla problem för Kinnevik

"Men börsreaktionen är rimlig. Nu har bolaget 20 miljoner i kassa. Samtidigt är skepsismen fortfarande stor från marknaden och det är inte så att den här affären löser alla problem, för då hade aktien stuckit upp ännu högre i dag", säger han och fortsätter:

”Framåt så behöver Kinnevik visa vad för sorts värde det finns i innehaven man har och vilken nivå marknaden är beredd att betala för eventuella försäljningar. Lyckas bolaget sälja något i nivå med bokfört värde så är det bra för aktien och det kan nog locka in flera nya investerare – men det måste investmentbolaget först kunna bevisa.”

Positivt för Tele2

Anders Rudolfsson tror också att det lär komma en extrautdelning, något som vår analytiker Jan Lindroth även gissar på.

"Så här mycket pengar i kassa behöver inte Kinnevik. Men det är oklart när extrautdelningen kan komma", säger Rudolfsson.

Tele2:s aktie går också upp på beskedet och Anders Rudolfsson ställer sig positiv till den nya ägaren Freya Investissement, som är ett bolag som kontrolleras av franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels NJJ Holding.

"Tele2 får in en ägare som har lyckats bra i andra teleoperatörer och sannolikheten är stor att det kan komma kostnadsbesparingar och att aktien kan klara sig relativt bra. Tele2 får också en mer engagerande ägare än vad Kinnevik nog har varit", säger han.

Allt handlar om Kinneviks trovärdighet

Danske Banks seniora analytiker Oskar Lindström, kan också förstå att Kinnevik-aktien går upp efter beskedet om Tele2-affären, och tror att uppgången har att göra med att marknaden förväntar sig extrautdelning eller återköp av aktier.

"Men den stora frågan är vad det här innebär för Kinnevik framåt. Nu har man kapat livbojen från Tele2 och samtidigt sagt att man ska byta riktning och mer fokusera på tillväxtbolag med kvalité och med lägre risk än de man har i portföljen i dag. Det är en process som kommer att ta flera år och allting handlar om vilken trovärdighet Kinnevik har angående att göra bra tillväxtinvesteringar, och där har inte deras track record uppskattats av marknaden de senaste åren givet att Kinnevik-aktien handlas till en nära 40% rabatt mot NAV", säger han och fortsätter:

"Det skulle inte vara bra om de tog en del av de här pengarna och till exempel investerade i Harald Mixs H2 Green Steel, det tror jag inte börsen skulle gilla.”

"Då hade det varit bättre att behålla posten i Tele2"

Det låter på dig som att de inte borde ha sålt sitt innehav i Tele2?

”Det beror helt på vad man gör med pengarna. Delar man ut allt till aktieägarna är det positivt. Väljer man att behålla dem så är jag mera skeptisk givet Kinneviks track record de senaste åren. Då tycker jag nog att det hade varit bättre att behålla posten i Tele2 och plocka ut en miljard per år i utdelning i stället. Samtidigt har ju den här livbojen inneburit att Kinnevik har kunnat tagit mer risk. Och utan den så lär Kinnevik mena allvar i att man ska föra en investeringsstrategi som tar betydligt lägre risk och mer fokusera på hur man blir självförsörjande, vilket kan vara positivt”.

Ålandsbanken avvaktande till aktien

Ålandsbanken kommenterar också affären under morgonen och de säger att de har en avvaktande syn på aktien.

"Affären innebär att Kinnevik nu inte har någon form av stabilt kassaflöde för att finansiera sina investeringar i förhoppningsbolag. Visserligen har man en rejäl nettokassa (pro forma ca 21 mdr SEK) – frågan är om IPO-marknaden öppnar innan den sinar. Kinnevik säger att man kommer att genomföra en ”översyn” av kapitalstrukturen till följd av affären – någon form av kontantutdelning framstår som sannolik", skriver banken i sin morgonrapport.

Pareto upprepar köp på Kinnevik

Pareto Securities verkar däremot positiva till beskedet. Man sänker visserligen riktkursen på Kinnevik efter affären från 155 till 150 kronor, men upprepar köp på aktien. I och med dagens uppgång i aktien ser Pareto en uppsida på cirka 35%.

LÄS MER: Jan Lindroth: Kinnevik-aktien intressant efter Tele2-affären

LÄS MER: Kinnevik säljer allt i Tele2 - vd:n om affären

Dela med dig