Aktiespararna

Experterna överens: Så kommer börsen gå nu

26 april 20234 min lästid
Från vänster: Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, Fredrik Warg, globalchef för rådgivande kapitalförvaltning på SEB, Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie. .
Prognosen för de kommande månaderna - experterna ser samma sak.

De närmste veckorna och månaderna ska börsen förmodligen nekylera ned.

Det är bilden som ges av experter som Aktiespararna pratat med den senaste tiden.

”Men då ska man inte vara orolig, utan tvärtom se det som ett köptillfälle", har Fredrik Warg, globalchef för rådgivande kapitalförvaltning, tidigare sagt.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Marknaden repade sig ganska snabbt efter bank-oron som kom i slutet av mars och nu är flera av de stora indexen på Stockholmsbörsen återigen uppe ganska nära all-time high.

Samtidigt är vi mitt inne i en rapportperiod där många bolag hittills har klarat sig bra.

Så frågan är vad som kommer att ske de kommande veckorna och månaderna? Ska man som investerare invänta en rekyl eller ska börsen fortsätta klättra?

Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, säger i bankens podd att han ser potentialen för vidare uppgång på börsen som begränsad.

Därför är han inställd på en kortsiktig rekyl och rådet till alla småsparare är att ha sparat lite kassa - pengar som man kan gå in med när aktierna blivit lite billigare igen.

Spår en nedgång på 3-4%

Fredrik Warg, globalchef för rådgivande kapitalförvaltning på SEB, tror samma sak som Hedberg och spår en nedgång på Stockholmsbörsen på mellan 3-4% under de kommande veckorna och månaderna.

Hans råd till alla investerare är dock att inte bli orolig - utan att se det som ett köptillfälle:

"Det är helt normalt att börsen faller lite efter vårens utdelningar”, sa han till Aktiespararna under förra veckan.

Warg spår dock en uppstuds igen efter sommaren och tror att börsen kommer stå högre vid årsskiftet än vad den gör idag.

Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, är också inne på samma spår som Hedberg och Warg. För ett par dagar sedan berättade han för Aktiespararna att de kommande månaderna inte kommer bli någon "dans på rosor" och hans gissning är att börsen kommer vara volatil och att riskerna ligger på nedsidan.

Samtidigt poängterar han att det fortfarande finns positiva parametrar som kan ge stöd under perioder och att det därför är ovanligt svårt att ha en uppfattning om var börsen exakt kommer att befinna sig ett visst antal månader fram i tiden.

Effekterna av räntan har inte synts än

Anledningen till osäkerheten är att de fulla effekterna av det höga ränteläget inte har synts än och att vi fortfarande inte är inne i den lågkonjunktur som många är överens om ska komma.

”Än så länge har konjunkturen och framför allt industrikonjunkturen hållit uppe väldigt bra och många bolag ser starka ut. Då måste man fråga sig – är det rimligt att vi genomgått den här räntehöjningen och att det bara ska resultera i att inflationen faller undan och att vi inte får några större avtryck på den globala ekonomin? Nej, då har man för rosaskimrande glasögon på sig. I tillägg till detta bör dock noteras att vi återigen och generellt inte ser några svagheter i pågående rapportsäsong, även om utsikterna är försiktiga”, har Isakson tidigare sagt.

LÄS MER: Veckans aktie: Köp folkaktien - är för nedtryckt i dagsläget 

LÄS MER: Så hög blir räntan totalt i Sverige - innan det vänder 

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig