Aktiespararna

Experterna: Så går börsen 2019

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
20 december 20186 min lästid

Nedgången i oktober följdes av ett ytterst skakigt november. Har börstoppen infunnit sig? Optimisten och pessimisten duellerar om nyckelfrågor inför 2019.

Börsåret 2018 började precis som år 2017 slutade. Med bredbaserad global tillväxt var stämningen god till en början. Börser runt om i världen öppnade året starkt och den så kallade januarieffekten – där årets första månad sägs vara vägledande för resten av året – gav hopp om ännu ett fantastiskt år på den globala kapitalmarknaden.

Likt ett tveksamt nyårslöfte blev underbart, i det här fallet, kort. Redan i februari kom en kraftig sättning som skakade om investerare. Nedgången skrämde, men som så många gånger tidigare hittade den amerikanska marknaden snabbt tillbaka till sin forna toppform.

Kina och andra tillväxtmarknader gick emellertid från svagt till svagare och nedgången intensifierades under sommaren. Även i Europa hade börserna svårt att återhämta sig från turbulensen i februari, särskilt med Brexit runt hörnet och med valresultatet i Italien.

Sommarens heta vindar och fotbolls-VM gav emellertid en tillfällig skjuts åt både riskklimatet och ledande globala index. Stockholmsbörsen tog raska kliv uppåt mellan juli till september, likaså gjorde börserna i USA. Därefter tog det tvärstopp. Och här befinner vi oss nu.

Var nedgången i februari och oktober enbart förskalv inför ett mycket svagare 2019? Eller är det dags att köpa billiga aktier med båda händerna? Optimisten och pessimisten ger sin syn.

Optimisten

Optimisten har identifierat flera teman som talar för att bättre börstider är på väg. Till att börja med förväntas den globala ekonomin att fortsätta expandera under 2019, om än i en mer långsam takt än under 2018. Både IMF och OECD har hyvlat på sina prognoser, men även efter justeringen väntas den globala tillväxten hamna på godkända 3,5–4,0 procent.

En växande global ekonomi skapar förutsättningar för både intäkts- och vinsttillväxt för börsbolagen. Denna ekvation är extra aptitlig i spåren av de lägre värderingar som börsfallet fört med sig. Ledande svenska industribolag som Volvo och Sandvik går exempelvis att köpa för under tio gånger årsvinsten. Mycket elände är inprisat och det skapar möjligheter. Dämpade inflationstendenser talar även för att världens centralbanker går varsamt fram med åtstramningen under 2019, inte minst efter oljeprisfallet på 30 procent på kort tid.

Amerikanska Fed förväntas förvisso höja styrräntan på mötet i december, men givet turbulensen på finansmarknaden talar allt för att Fed intar en mer försiktig roll och tonar ned behovet av ytterligare åtstramning. Det ger börslättnad.

Här på hemmaplan är det tveksamt om Riksbanken kommer höja räntan i den takt som tidigare kommunicerats. Det mest sannolika scenariot är att normaliseringen av svensk räntepolitik kommer att ta mycket lång tid och att kronan därmed kommer förbli svag. Hotet från räntesidan är på så vis begränsat och låga räntor ger stöd åt aktiekurserna.

Slutligen ser optimisten hur Brexit-förhandlingarna med framgång närmar sig sitt slutskede samtidigt som budgetbråket i Italien lugnar ned sig efter vissa justeringar. Detta kombinerat med stora stimulanser i Kina och en dämpad handelsretorik ger betydande börsbränsle inför 2019 – som har allt som krävs för ett bra börsår, oavsett vad dysterkvistarna säger.

Pessimisten

Pessimisten håller med om att optimistens argumentation är tilltalande. Dessvärre är den i nuläget inte realistisk. Pessimisten ser i stället ett scenario framför sig med breda nedgångar under 2019, både i den reala ekonomin och på den internationella kapitalmarknaden.

Först och främst är det Kina som oroar. Landet ser ut att vara på väg mot en större kredithändelse enligt pessimisten. Det som räddade nationen från en hårdlandning i början av år 2016 var massiva stimulanser för att dels undvika socialt uppror och dels cementera Xi Jingpings maktposition på livstid inför partikongressen. Nu kommer priset för stimulanserna.

Sanningens ögonblick närmar sig och det är främst hävstången i det kinesiska banksystemet som förbryllar. De kinesiska bankerna har tillgångar på sammanlagt 40 biljoner USD som kan jämföras med ekonomins storlek på 12 biljoner USD. Andelen problemlån växer i snabb takt och nyligen rapporterade Bloomberg att 50 miljoner lägenheter står tomma i landet.

Pessimisten ser det fallande zink- och kopparpriset samt raset på den kinesiska börsen som en indikation på att något är på gång i landet. Ett inbromsande Kina kan snabb omkullkasta den globala tillväxten och pessimisten befarar att ”Kris i Kina” kan bli 2019 års stora tema.

Utöver denna rädsla ser pessimisten svaghet på flera andra platser i världen. I Europa har många banker bräckliga finanser – bland annat i Italien – och när ECB:s stödköp går mot noll kommer många gamla synder att exponeras, inte minst på företagsobligationsmarknaden.

I Tyskland ligger återigen Deutsche Bank risigt till och i Spanien ser BBVA ytterst svag ut. Med en Europakonjunktur som definitivt toppat tror pessimisten att det blir mycket värre innan det blir bättre. Nedgången i oktober var därför endast ett förskalv inför vad som komma skall under 2019, där Stockholmsbörsen (OMXSPI) kan falla mot 450 punkter.

Dela med dig