Aktiespararna

Expertvarning för skärpt amortering

Av Nyhetsbyrån Direkt
9 november 20173 min lästid

Varningen: Så slår skärpt amorteringskrav mot svensk ekonomi. ”Viktigt att politiker går varsamt fram”, säger Swedbanks chefekonom Anna Breman.

Finansinspektionens förslag om att skärpa amorteringskravet ytterligare splittrar experterna.

Såväl Bankföreningen som LO är emot förslaget.

Däremot har Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantessons besked att såga skärpningen kritiserats av den tidigare M-finansministern Anders Borg på facebook:

”Vi kommer få leva med låga räntor under lång tid. Då är det viktigt att andra åtgärder används för att armera Sverige mot hög skuldsättning. Att gå vidare med amorteringskravet är rimligt i detta läge och är en försäkringspremie för att kunna ge Riksbanken manöverutrymme att låta penningpolitiken förbli expansiv för att säkra inflationsmålet. Nu behöver Finansinspektionen stöd, inte kritik.”

I Swedbanks nya makroanalytiska rapport har chefekonomen Anna Breman bland annat granskat hur ett skärpt amorteringskrav och nedtrappade ränteavdrag skulle påverka svensk ekonomi.

Skärpta amorteringskrav och nedtrappade ränteavdrag riskerar att istället för att stabilisera bostadsmarknaden få den att falla, varnar Breman.

– Bostadsmarknaden kommer att fortsätta vara i fokus den närmaste tiden. Ett prisfall på 15-20 procent skulle få en tydlig negativ påverkan på svensk ekonomi med lägre tillväxt och stigande arbetslöshet som möjliga konsekvenser. Det är därför viktigt att politiker går varsamt fram med nya åtgärder som skärpta amorteringskrav och nedtrappade ränteavdrag, säger hon i rapporten.

Swedbanks experter räknar med att tillväxttakten i svensk ekonomi växlar ner från cirka 3 procent till kring 2 procent 2019.

Styrkan i näringslivet, statsfinanserna och befolkningsökningen talar för fortsatt god tillväxt.

Däremot är utvecklingen på bostadsmarknaden ett osäkerhetsmoment.

Samtidigt lyfter Swedbank fram det befintliga amorteringskravet i kombination med ökat byggande som de främsta orsakerna till stabiliseringen av bostadspriserna.

– För landet som helhet förväntar vi oss i stort sett oförändrade priser, plus/minus fem procent, beroende på marknad och typ av objekt. En stark arbetsmarknad, stigande disponibla inkomster och en stark befolkningsökning motverkar dock en större nedgång i priserna överlag i landet, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

Dela med dig