Aktiespararna

Fastator faller efter granskningen - vd:n: "Fjantigt"

Av Finwire/Redaktionen
20 november 20232 min lästid
Fastators vd Joachim Kuylenstierna.
Fastighetsbolaget Fastator faller drygt 11% under måndagsförmiddagen. Anledningen är att Aftonbladet rapporterar att Fastators vd Joachim Kuylenstierna ska ha diskuterat upplägg för penningtvätt 2009. Detta avslöjas i den nya boken ”Operation Playa". ”Jag tycker att det är fjantigt att någonting från 2009 väcker ditt och andras intresse”, säger Kuylenstiern till Di.

Det är i den nya boken "Operation Playa" - om Sveriges största knarkmål som slutade med att Johan Falk friades i hovrätten - som Fastators vd Joachim Kuylenstierna nämns.

Kuylenstierna ska i ett telefonsamtal med en affärskvinna från Schweiz diskuterat hur man kan skapa en företagsstruktur som gör det möjligt att hantera stora mängder kontanter utomlands och skicka tomma luftfakturor mellan ett utländskt och ett svenskt företag, skriver Aftonbladet.

Fastators vd: "Är bullshit"

Samtalet ska ha ägt rum 2009 och spelats in av polisen. Joachim Kuylenstierna ska också ha sagt hur han "stoppar in politiker" för att minska insynen i bolagen.

Till Aftonbladet säger Fastators vd att anklagelserna är "bullshit" och till Dagens Industri säger han att tycker det är "fjantigt" att någonting från 2009 väcker intresse.

Till Aftonbladet berättar han också att han minns telefonsamtalet som nämns i boken - och att det stannade just vid ett samtal.

"Detta samtal minns jag väl. Det var ett udda möte som skulle ske. Dock blev mötet aldrig av då jag efter att ha rådfrågat advokater om dess laglighet. Affären skulle vara olaglig enligt svensk lag”, skriver han i ett sms till tidningen.

Gjort en vitbok

Fastators ordförande Björn Rosengren har också gått igenom utskriften för samtalet och säger till Aftonbladet:

"Fastator har startats med kapital som är hundra procent cleant. Det har inte gått till på det sättet som han säger i avlyssningen. Det har vi gjort en noggrann kontroll på".

Han fortsätter:

"Men i övrigt vad Joachim har sagt och gjort 2009, så har jag ingen aning om det, men det är en fråga jag får ta upp."

Fastators ordförande uppger också att man gjort en vitbok kring Kuylenstierna 2022 där man gått igenom hans förehavanden historiskt, och man hittade då inte något av den här arten.

Dela med dig