Aktiespararna

Fastators substansvärde rasar

Av Finwire/Redaktionen
16 augusti 20242 min lästid
Fastighetsinvestmentbolaget Fastator redovisar en rejäl minskning av substansvärdet och en minskad omsättning under andra kvartalet jämfört med året innan. Rörelseförlusten kom att fördubblas.

Omsättningen sjönk 30,4% till 77,8 miljoner kronor (111,8).

Värdeförändringar på fastigheter uppgick till -5,2 miljoner kronor (-2,6).

Rörelseresultatet blev -50,3 miljoner kronor (-24,8).

Resultatet före skatt var -113,6 miljoner kronor (-78,6).

Resultatet efter skatt blev -110,3 miljoner kronor (-78,7), och per aktie -1,19 kronor (-0,98).

Substansvärde per aktie låg på 6,33 kronor (20,22).

"I detta kvartal redovisar vi en förlust på -110 miljoner kronor varav närmare hälften utgörs av upplupen ränta. Allt är dock inte rött. Företagsparken, det tillväxtorienterade fastighetsbolaget som förvärvar, förädlar och förvaltar högavkastande fastigheter och markområden i stadsnära företagsparker, ökar återigen sitt substansvärde jämfört med tidigare kvartal. I Point Properties finns byggrätter som för närvarande är lågt värderade men har stor potential när transaktionsmarknaden vitaliseras. Och när marknadsräntorna sänks kommer det att gynna Företagsparken och Point Properties ytterligare", kommenterar vd Svante Bengtsson.

Soliditeten uppgick till 15,8% (24,4).

"Vi har nu skapat förutsättningar för en ordnad hantering av Fastators skulder under flera år, en period som vi ser kommer att kännetecknas av återhämtade fastighetsvärden och en marknad som vänder uppåt. För varje kvartal kommer vi närmare denna vändning", säger Bengtsson.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig