Aktiespararna

Rally efter superbeskeden - experten: Vi ska upp ännu mer

Av Eric Emanuelsson
13 december 20233 min lästid
Erik Nilsson, ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder.
Feds duvaktiga besked om räntesäkningar nästa år, amerikanska 10-åringen som faller kraftigt och en svensk inflation som kom in mycket lägre än väntat. Stockholmsbörsen rusar under torsdagsmorgonen och det finns potential för mer uppgång resten av året. "Det bredare OMXSPI-indexet tror jag under de kommande tre månaderna har potential att stiga omkring fem till tio procent", säger Erik Nilsson, ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder, för Finwire.

Fed bjöd inte på några överraskningar vad det gällde själva räntebeskedet. För tredje gången i rad lämnade centralbanken styrräntan oförändrad i intervallet 5,25-5,50% under onsdagskvällen.

Flaggar för tre räntesänkningar 2024

Däremot så sänkte Fed räntebanan och flaggade för tre räntesänkningar på 25 punkter vardera under 2024. Detta var mindre än marknadens förhoppningar om fyra stycken, men aggressivare än vad ledamöterna tidigare indikerat, då de i september prognostiserade för två sänkningar.

Glädjeskutt på börsen

Wall Street handlades runt nollan före räntebeskedet, men lyfte sedan rejält under kvällen. Tekniktunga Nasdaq-börsen stängde på plus 1,17% och Dow Jones på plus 1,33%. .

Den amerikanska tio-åringen föll också 19 punkter till 4,02% som en följd av Feds besked. Under torsdagsmorgonen fortsätter räntan ned ytterligare 6 punkter och noterar nu 3,96%.

Som om inte det vore nog med positiva besked för börsen så kom även den svenska inflationen in mycket lägre än väntat under torsdagsmorgonen.

Allt detta får Stockholmsbörsen att rusa under morgonen och efter 10 minuters handel är de breda indexen OMXSPI upp 2,65% och OMXS30 upp 1,72%.

Experten: Nu ska börsen upp ännu mer

Öhman Fonder ser positivt på börsen efter gårdagens duvaktiga besked från Fed.

"Feds ränteprognoser och det som Powell sade vid pressträffen lämnar dörren öppen för att julrallyt kan fortsätta en bit till. Jag trodde att Powell skulle trycka mer på att de finansiella förhållandena hade blivit lättare, det här öppnar upp dörren för de räntesänkningar som marknaden redan börjat diskontera. Det är uppenbart att de vill börja sänka räntan innan inflationen når två procent, det upplever jag är lite nytt. Det är en ny strategi, tidigare upplevde jag att de hellre ville hålla räntan lite för hög, nu tycks de mer vilja undvika att ekonomin kraschlandar, uppger Erik Nilsson, ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder, för Finwire.

Han tror att börsen kan klättra vidare framöver.

"Jag hade räknat med att vi redan hade nått toppnivåerna för julrallyt men nu finns det en god potential att bryta igenom börstopparna från hösten och tidiga vintern, både i USA och Stockholm. Det bredare OMXSPI-indexet tror jag under de kommande tre månaderna har potential att stiga omkring fem till tio procent, där småbolag och mellanstora bolag (midcap) generellt har störst potential", fortsätter han.

LÄS MER: Experterna: Då sänker centralbankerna räntan


Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig