Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Norden granskar olika finansiella bedrägerier

Av Fisher Investments Norden
1 november 20239 min lästid
Enligt den brittiska nationella statistikbyrån var det 3,7 miljoner bedrägerifall i England och Wales under 2022 – och förlusterna uppgick till 2,46 miljarder pund under taxeringsåret 2021/2022. I Tyskland uppskattar myndigheterna att investerare förlorar nästan 1 miljard euro om året på grund av handelsbedrägerier på nätet. På andra sidan Atlanten förlorade konsumenterna i USA över 8,8 miljarder dollar till bedragare under 2022 enligt Federal Trade Commission – en ökning med 30 procent mot året innan. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme kan det vara nyttigt att känna till bedragarnas vanligaste metoder – därför studerar vi många olika slags finansbedrägerier över hela världen.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

I de finansmedia som vi bevakar kan man hitta tusentals historier om hur lömska typer lurat till sig pengar. Här är några som enligt Fisher Investments Nordens omdöme är lärorika. År 2020 häktades den skotska finansdirektören Alistair Greig för sin inblandning i ett så kallat ponzibedrägeri.[i] I den här typen av bedrägerier betalas ”utdelning” till tidiga investerare ut med pengar som nytillkomna investerare satt in. Alistair Greigs firma, Midas Financial Solutions, lockade investerare med garanterat hög ränta på sparkontot – den klassiska önskedrömmen om hög avkastning utan risk för förlust. Men kundernas insättningar gick delvis till att finansiera hans lyxliv – dyra bilar, semesterbostäder och rader av Premier League-matcher. Tidigare i år häktade amerikansk polis Raymond Brewer för stöld av över 8 miljoner dollar från investerare. Han hävdade att han höll på att bygga en slags rötkammare som kunde omvandla kogödsel till biogas och skulle ge miljontals dollar i vinst.[ii] Investerarna skulle få två tredjedelar av vinsten, plus skatteincitament. Men även han lade investerarnas pengar på sitt eget lyxliv i stället – det verkar vara en vana hos lurendrejare enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet.

Men investerare måste inte bara se upp för ponzibedrägeri. De måste även vara vaksamma på de nya hoten som kommit med teknikutvecklingen, som förändrat spelplanen även för finansbedragare. Enligt Barclays börjar 77 procent av alla finansbedrägerier nuförtiden på sociala medier, näthandelsplatser och dejtingappar.[iii] Bedragarna använder de här plattformarna för att kasta ut krokar till tusentals på en och samma gång – så kallat nätfiske eller phishing.Lurendrejarna kan även använda artificiell intelligens (AI) för att klona röster och imitera en kompis eller familjemedlem för att be om pengar, ett hot som lyftes fram nyligen av chefen för den brittiska finansinspektionen, Nikhil Rathi.[iv]

Det finns enligt Fisher Investments Nordens omdöme en del gemensamma drag hos de här historierna som kan användas som varningssignaler. Till att börja med ber bedragare ofta offren att sätta in pengar på någon annans bankkonto eller hos ett förvaringsinstitut som inte är registrerat hos myndigheterna. I många fall – som i exemplen ovan – hamnar pengarna i själva verket på skurkens privata bankkonto. För det andra tenderar investeringsbedragare att lämna orealistiska garantier. Vi har sett en del skumma typer lova guld och gröna skogar för att locka investerare. Vi har även sett många bedragare lova stadig eller stabil avkastning år in och år ut, oavsett hur börsen går. Å ena sidan är den långsiktiga årliga avkastningen från de globala börserna 10,1 procent, men å andra sidan omfattar den siffran en hel del riktigt dåliga år, till och med minusår, under resans gång.[v] Fisher Investments Norden anser att man bör dra öronen åt sig om någon lovar stadig, positiv, oförändrad avkastning utan nedgångar. Ett annat varningstecken kan vara överdrivet komplexa investeringar eller strategier, som komplicerade tekniska processer eller tillgångsklasser som aldrig skådats förut. Enligt vår mening kan det som utmålas som ”sofistikerat” vara en distraktion som leder bort investerarnas uppmärksamhet från bedragarnas avsikter.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Fisher Investments Norden anser att investerare bör kolla ett par viktiga punkter innan de går vidare med en investering eller rådgivare, för att skydda mot bedrägerier. Den första: För bara över dina pengar till väletablerade förvaringsinstitut som är tredje parter – att inte ge skurkar full och ensam tillgång till dina pengar är enligt oss den mest effektiva förebyggande åtgärden. På så vis hålls beslutsfattandet och den konkreta förvaringen åtskilda för dina investeringar, och om du inte för över dina pengar till personer med oärliga avsikter kan de inte ta pengarna och dra sin kos. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme är det även ett plus om det finns någon slags nätbanksportal, så du kan logga in och kolla upp kontot när som helst. Om du använder en värdepappersfond bör du sätta dig in i vem som sköter bokföringen och översynen – se till att det är en oberoende, tredje part. Den andra: Förstå vad det är du investerar i. Din rådgivare bör kunna förklara både produkterna och strategin för dig på ett begripligt sätt – både riskerna och hur de genererar avkastning. Den tredje och sista: Ha realistiska förväntningar på avkastningen från investeringarna. Negativ volatilitet är ett faktum när man investerar – det är enligt oss bara att inse att det inte går att slippa undan. Det kommer oundvikligen minusår om man investerar på kapitalmarknader, och finansexperter som påstår att de kan förhindra detta och samtidigt ge aktieliknande avkastning målar upp en tämligen orealistisk bild som man bör ifrågasätta.

Den här listan är inte uttömmande. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme är arbetet med att undvika finansbedrägerier en evig syssla, och teknikutvecklingen ritar om kartan stup i kvarten. Men med de här tipsen i bakhuvudet, plus en dos sund skepticism och försiktighet, är investerare enligt oss bättre förberedda på att undgå finansbedragarnas fällor under hela sin investeringsresa.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:


Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.


[i] ”Fraudster Alistair Greig Jailed for 'Cruel' £13m Investment Lie”, redaktionen, BBC, 2020‑04‑15.


[ii] ”Central Valley Man Sentenced to Over 6 Years in Prison for $9 Million Cow Manure Ponzi Scheme”, USA:s justitiedepartement, 2023‑06‑26.


[iii] ”Banks Warn of Big Increase in Online Scams”, Tom Gerken, BBC, 2023‑05‑05.


[iv] "Financial Firms Must Boost Protections Against AI Scams, UK Regulator to Warn”, Jasper Jolly, The Guardian, 2023‑07‑11.


[v] Källa: FactSet, per 2023‑09‑07. Påstående baserat på årsberäknad avkastning med nettoutdelning från indexet MSCI World, i kronor, 1970‑12‑31 till 2022‑12‑31.

Dela med dig