Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Nordens omdöme om annorlunda sätt att analysera data

Av Fisher Investments Norden
6 februari 20259 min lästid
Enligt vår mening måste man ha data för att kunna bedöma konjunktur- och marknadsförhållandena. Men enligt Fisher Investments Nordens omdöme om rapporteringen i finansmedia är det många kommentatorer som tar in den här informationen i sina analyser på ett allt för simpelt vis. Så här anser Fisher Investments Norden att investerare kan ha nytta av en annorlunda metod för att använda data.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Enligt Fisher Investments Nordens omdöme om marknadshistoriken var tillgången på data begränsad under stora delar av 1900-talet. Innan internet var det tryckta medier som dominerade, och det innebar att det var en viss fördröjning innan informationen blev tillgänglig. Tidningarna trycktes en gång om dagen, så marknads- och konjunktursiffror var minst ett dygn gamla. Ekonomitidskrifter erbjöd mer djuplodande analyser, men de gavs ut ännu glesare – kanske en gång i veckan, månaden eller kvartalet. De som ville ha historiska siffror för mer sammanhang fick vända sig till arkiv, bibliotek och mikrofilmer – en tidsödande process. För att inte tala om hur arbetsintensiva kalkylerna var när man var tvungen att räkna för hand eller använda rudimentära räknemaskiner.

Det hör till det förflutna nu när internet har gjort det så lätt att hitta information. Investerare kan få tillgång till detaljerade, robusta dataserier med ett par musklick. Se den här artikeln (ha!). Eller Bank of England, som har en inflationsräknesnurra som visar kostnaderna för olika varor och tjänster ända tillbaka till 1209.[i] Många andra statistikbyråer har offentliga dataserier över konsumentprisindex som går tillbaka till andra världskriget eller ännu tidigare. Kalkylprogram gör det enklare att organisera stora datamängder och göra komplexa beräkningar.

Men den här utvecklingen ger inte nödvändigtvis investerare ett försprång som tidigare generationer inte hade. Visst, tekniken har snabbat upp dataanalyserna, och vi har sett en svallvåg av indikatorer som påstås ge särskilda insikter om marknaden. En del analysbyråer levererar en uppsjö av nyanserade uppgifter (som aktievärderingar eller räntepremien mellan skräpobligationer och högkvalitativa obligationer) för att avgöra det rådande stämningsläget på marknaden.[ii] Och tanken är att om man vet vad det rådande stämningsläget är kan man räkna ut vart marknaden tar vägen härnäst. Men det håller inte, enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet, eftersom stämningen bygger på mänskliga känslor som kan skifta utan förvarning.

Vi har även sett en del ekonomer diskutera betydelserna av nischade data. Under pandemin läste vi till exempel rapporter som analyserade antalet smittade med coronavirus och prognosticerade trender. Sådan information kan vara användbar för politiska beslutsfattare. Men för investerare? Inte särskilt, enligt oss, med tanke på att antalet smittade med covid aldrig riktigt samvarierade med börsavkastningen förutom under inledande, kortsiktiga svängningar (även om vi såg vissa analytiker försöka hävda motsatsen).[iii] Med andra ord är det inte alla dataserier som är användbara för investerare – även om de kan verka det, eller var det en gång i tiden.

Så varför anser Fisher Investments Norden att de här sofistikerade dataserierna inte kan ge några särskilda insikter om marknaden? Enligt våra analyser är marknaderna snabba och effektiva med att väga in all allmänt känd information. Det innebär att priser och kurser redan återspeglar allmänt kända händelser och uppgifter, inklusive värderingar, pristrender och analytikernas uppfattningar. Eftersom data numera är allmängods ger siffrorna i sig inga särskilda insikter. Många har förmodligen redan agerat på all information som är offentlig eller allmänt känd, så enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet är det mesta av nyttan redan uttagen. Man måste enligt oss se på uppgifterna på ett annat sätt, och mer korrekt, än den breda massan för att skaffa sig ett övertag.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Men det här behöver inte vara till nackdel för investerare enligt oss. Det kan ge en frihet att sålla bort eller nedvärdera data som inte är relevant eller informativ. I stället för att försöka hitta unika insikter i siffrorna som alla snackar om kan man enligt oss skaffa sig ett försprång om man analyserar hur kommentatorerna tolkar och diskuterar informationen.

Till exempel använder många, enligt Fisher Investments Nordens omdöme, värderingsmått för att se om en aktie är billig eller dyr – och drar slutsatser baserat på de subjektiva värdena. Men om du hittar de här uppgifterna på internet och väger in dem i din bedömning är det säkert många andra investerare som gör samma sak, enligt oss. Vad Fisher Investments Norden anser att investerare kan göra i stället: Analysera diskussionerna kring värderingarna. Några av frågorna man kan ställa är: Vad anger folk för skäl till att vara optimistiska eller pessimistiska – och håller de skälen om man synar dem i sömmarna? Hur går det bredare snacket kring värderingarna? Bygger ståndpunkterna på robusta, faktabaserade resonemang eller spekulativa, potentiellt känslobaserade gissningar? Om man sammanfattar den breda massans diskussioner om siffrorna kan man nå en del insikter som få andra har upptäckt eller uppmärksammat – och den skillnaden kan enligt vår mening ge ett försprång.

Vi anser att investerare tjänar på att gräva djupare, bortom siffrorna, för att förstå vad det är som händer. Om du kan upptäcka ett systematiskt feltänk – och förstår var felet ligger – kan det hjälpa dig att förstå marknaden och fatta mer välgrundade beslut än andra investerare.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.

[i] Källa: Bank of England, per 2024‑12‑10. Med inflation menas allmänt stigande priser i ekonomin.

[ii] Värderingar är mått som försöker avgöra om en aktie är billig eller dyr baserat på vissa fundamentala kriterier (som aktiekurs, vinst, försäljning o.s.v.). Räntepremien är skillnaden i ränta mellan räntepapper med olika riskprofiler (d.v.s. kreditvärdighet) – en lägre räntepremie innebär oftast en lägre risk och tvärtom.

[iii] Källa: Världshälsoorganisationen (WHO) och FactSet, per 2024‑12‑16. Påstående baserat på det veckovisa antalet fall av covid-19 som rapporterats till WHO samt indexet MSCI World, avkastning med nettoutdelning, i kronor, 2020‑01‑05 till 2020‑12‑31.

Dela med dig