Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Nordens omdöme om den allmännyttiga sektorn

3 oktober 20247 min lästid
Vad gör allmännyttan till en så kallad defensiv sektor? Här ger Fisher Investments Norden sitt omdöme om allmännyttan, dess defensiva egenskaper och när vi tror att investerare kan tjäna på att lägga tyngdpunkten på den i sina portföljer.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

En defensiv sektor eller aktie är en som vanligtvis överpresterar när marknaden går ner. Det betyder inte att de stiger när andra aktier faller – de kanske bara tenderar att falla mindre. Hur kommer det sig? Jo, det beror på att efterfrågan på dessa produkter och tjänster förblir relativt stabil och inte stiger eller sjunker särskilt mycket baserat på ekonomisk tillväxt. Vinsterna är generellt sett mer stabila. Därmed kan de också beskrivas som icke-cykliska eller inte ekonomiskt känsliga. Deras verksamhet går förmodligen inte på knäna under en lågkonjunktur (en djup eller långvarig ekonomisk tillbakagång), men lär inte heller explodera vid en ekonomisk uppgång.

Så varför anses allmännyttan vara defensiv enligt Fisher Investments Nordens omdömen om sektorer? Allmännyttan består av bolag som levererar el, vatten och gas till hushåll och företag – och de är vanligtvis kraftigt reglerade eftersom de ofta är kundernas enda leverantör av sådana essentiella tjänster. På grund av bristen på alternativ eller svårigheterna med att byta leverantör brukar myndigheterna ha stenkoll på allmännyttan, särskilt taxorna eller priserna som kunderna debiteras. Detta kan begränsa deras vinstpotential, då lönsamheten blir ganska fast – och förutsägbar – särskilt då efterfrågan inte påverkas särskilt mycket av den ekonomiska tillväxten.

Fisher Investments Norden menar också att det tenderar att finnas väldigt lite konkurrens på grund av de höga fasta kostnaderna för att tillhandahålla dessa tjänster. Det skulle sannolikt vara ett enormt och dyrt projekt att komma in som alternativ och koppla in hushållen till sina egna tjänster. Även om murarna för nya aktörer kan vara enorma – vilket bevarar intäkterna – kan det också innebära hinder för tillväxtmöjligheter. Enligt vår erfarenhet innebär det att allmännyttan vanligtvis släpar efter när börsen stiger på bred front (en tjurmarknad) och går i täten när ekonomin och börsen vänder nedåt.

Med dessa egenskaper i åtanke, hur kan investerare använda denna typ av aktier baserat på Fisher Investments Nordens omdömen om marknader? Eftersom våra efterforskningar visar att allmännyttan tenderar att släpa efter under tjurmarknader – då aktiekurserna befinner sig i en kontinuerlig ekonomisk expansion – menar vi att resultatet kan påverkas om man lägger tyngd på sektorn under en tjurmarknad. Vi har observerat att sektorer som är mer känsliga för ekonomisk aktivitet och som följer längre trender (t.ex. den ökade användningen av molnteknik, där servrar befinner sig i ett datacenter på en annan plats) tenderar att göra bättre ifrån sig. Vi tror att investerare föredrar snabbare tillväxt framför den stabila allmännyttan i dessa situationer.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Men om du misstänker att en björnmarknad – vanligtvis en utökad, bred aktienedgång som överskrider -20 % och orsakas av att undervärderade negativa faktorer slår till – är på väg är det förmodligen bra att åtminstone överväga den allmännyttiga sektorn. När vinsterna blir mindre brukar investerare leta efter aktier som fortfarande kan generera dem – som allmännyttan – i takt med att ekonomin minskar. Under sådana förhållanden kan allmännyttan gå i täten.

Hur kan detta se ut i praktiken om vi utgår från Fisher Investments Nordens omdömen om historiska siffror? Figur 1 visar allmännyttans relativa resultat jämfört med indexet MSCI World sedan 2007, inklusive de tre senaste björnmarknaderna, i US-dollar. Förutom under björnmarknader har vi noterat att allmännyttan tenderar att släpa efter. Detta sker förstås inte på en rak linje. Så fungerar det sällan på börsen, enligt vår erfarenhet. Men som diagrammet visar brukar allmännyttan ligga i bakvattnet under tjurmarknader. Men figur 1 visar att den allmännyttiga sektorn brukar gå bra under björnmarknader och därmed uppfyller sin defensiva funktion.

Figur 1: Allmännyttan tenderar att gå i täten under björnmarknader

Källa: FactSet, per 2024-08-08. Allmännyttan på MSCI World och nettoavkastning för MSCI World, 2006-12-31 till 2023-12-31.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.


Dela med dig