Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Nordens omdöme om rekyleffekten

Av Fisher Investments Norden
2 oktober 20237 min lästid
Björnmarknader är enligt Fisher Investments Nordens omdöme fundamentalt drivna börsnedgångar på minst 20 procent, som föregår tjurmarknader – perioder med i allmänhet stigande börs. När vi studerar dessa övergångar finner vi ett återkommande mönster: Det som faller som mest under en björnmarknad rekylerar vanligtvis högst under den efterföljande tjurmarknadens inledande återhämtning. Vi kallar detta fenomen för rekyleffekten, och går närmare in på den nedan – varför den fungerar och hur investerare kan utnyttja den i framtiden.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.


Visserligen brukar de flesta aktier backa under björnmarknader, men enligt Fisher Investments Nordens omdöme går vissa aktiekategorier sämre än andra. Vi har dock sett att de aktier som går sämst under en björnmarknad tenderar att gå bäst i början av en tjurmarknads efterföljande uppgång – det vill säga under rekylen. Ta 2020 som exempel. Under björnmarknaden som utlöstes av covid-nedstängningarna var energisektorn den största förloraren. Den backade 50,9 procent, att jämföra med index MSCI World som helhet som backade 30,6 procent.[i] Men under den efterföljande återhämtningen tog energisektorn ledningen, och steg med 57,5 procent jämfört med MSCI Worlds 27,6 procent under de första månaderna efter bottennoteringen.[ii]

Enligt våra analyser syns detta allmänna mönster i andra marknadscykler. Under den globala finanskrisen 2007–2009 rasade finanssektorn med 69,2 procent under björnmarknaden jämfört med MSCI Worlds -42,1 procent, men tog ledningen omedelbart efter och steg 84,5 procent jämfört med jämförelseindexets 28,0 procent sex månader efter bottennoteringen.[iii] Samma sak med teknikbranschen efter att IT-bubblan sprack. Under björnmarknaden 2000–2003 låg IT-sektorns -78,9 procent långt efter MSCI Worlds -54,3 procent, men följdes av en rejäl upphämtning på 43,8 procent under den åtta månader långa rekylen på tjurmarknaden och överträffade andra sektorer och MSCI Worlds 26,8 procent.[iv]

Så fungerar rekyleffekten Enligt Fisher Investments Nordens omdöme går sentimentet gentemot de hårdast drabbade aktierna och kategorierna vanligtvis till så stor överdrift att en verklighet som inte är ren katastrof kan räcka för att överraska positivt. De som anses vara epicentrum för de grundläggande orsakerna till björnmarknaden drabbas vanligtvis av de mest pessimistiska attityderna, enligt vår erfarenhet. Till exempel antydde många av rubrikerna vi läste under den globala finanskrisen i slutet av 2000-talet att banksystemet skulle kollapsa totalt – som ju som bekant inte skedde. Den rapportering vi såg efter IT-kraschen 2000 tydde på att IT-sektorn aldrig skulle återhämta sig igen. Men i dag dominerar sektorn, även om det tog sin tid.

Vår erfarenhet är att när konsensus förväntar sig att det värsta ska inträffa, tar de framåtblickande marknaderna ut det scenariot i förskott – och går vidare. Detta skapar även förutsättningar för att en ny tjurmarknad ska sätta igång, enligt vår uppfattning. Ju större gapet mellan förväntningar och verklighet blir, desto större lär rekylen bli – som med teknik 2003 eller finans 2009. Det betyder inte att de kategorierna kommer ligga i ledningen under hela tjurmarknaden, men de har alla förutsättningar att gå hårt ut i starten enligt oss.


Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.


Om man vill haka på rekyleffekten när börsen vänder bör man, enligt Fisher Investments Nordens omdöme, sikta in sig på de områden som investerarna verkar rata mest. Men vi har märkt att det inte kommer någon tydlig signal om att björnmarknaden är slut och faran är över. Enligt våra analyser kännetecknas de här perioderna av djup pessimism och negativa förväntningar som ligger långt från verkligheten. I en sådan miljö är det lätt hänt att ens syn på börsen blir snedvriden.

Enligt oss krävs det analyser och förberedelser för att identifiera grupper och aktier som passar in på mönstren i rekyleffekten – för att inte tala om vad som krävs för att öka exponeringen mot dem. Det kan även hjälpa att tänka tillbaka på historiken för det här fenomenet. Vårt mål med detta är inte att maximera avkastningen – vi anser att diversifiering är avgörande, och i det ingår att ta med grupper som man inte räknar med ska gå bra. Vårt mål är att öka sannolikheten för att hänga med på en ny tjurmarknad. Enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet kan innehav av aktier som passar in på rekyleffekten hjälpa till med positioneringen i det avseendet.


Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:


Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.



[i] Källa: FactSet, per 2023-08-10. Påstående baserat på kursavkastning från indexen MSCI World och MSCI World Energy, 2020-02-19 till 2020-03-23.


[ii] Källa: FactSet, per 2023-08-10. Påstående baserat på kursavkastning från indexen MSCI World och MSCI World Energy, 2020-03-23 till 2020-06-08.


[iii] Källa: FactSet, per 2023-08-10. Påstående baserat på kursavkastning från indexen MSCI World och MSCI World Financials, 2007-10-09 till 2009-03-09 och 2009-03-09 till 2009-10-14.


[iv] Källa: FactSet, per 2023-08-10. Påstående baserat på kursavkastning från indexen MSCI World och MSCI World Information Technology, 2000-09-07 till 2003-03-12 och 2003-03-12 till 2003-11-06.

Dela med dig