Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Nordens omdöme om varför befolkningsstatistiken inte är någon ödesfråga för börsen

Av Fisher Investments Norden
2 september 20249 min lästid
Är en krympande befolkning dåligt för ekonomin – och i förlängningen för börsen – medan en växande befolkning är positivt? Baserat på de finansiella publikationer vi följer är det många experter som anser det. Men enligt Fisher Investments Nordens omdöme tyder siffrorna och historiken på att så icke är fallet. Enligt våra analyser är befolkningsstatistik ingen marknadsdrivande faktor – den bör enligt vår mening inte ingå i dina konjunktur- eller börsprognoser.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.


Den specifika farhåga vi ser är att länder med åldrande befolkningar och låga födelsetal riskerar långsiktig ekonomisk stagnation – eller till och med nedgång. På samma sätt påstås länder med yngre befolkningar ha alla förutsättningar för snabb tillväxt. Logiken som ligger till grund för detta tänkande: Det är enbart humankapitalet som avgör den ekonomiska produktionen. Med andra ord: Utan ungdomar som ersätter folk som går i pension kommer Europa, Kina och Japan att säcka ihop, medan länder i Asien, Mellanöstern och Afrika med yngre befolkning spurtar fram till täten, baserat på finansiella publikationer som Fisher Investments Norden granskar.


Men våra analyser har visat att den här tesen inte håller. Tänk på USA, som vi anser är ett bra exempel eftersom det är världens största ekonomi och aktiemarknad.[i] Den allmänna fertiliteten (som avser det totala antalet levande födda barn per 1 000 kvinnor i åldern 15-44 år) har trendat nedåt sedan 1970.[ii] Medan den totala fertiliteten har legat på eller runt ersättningsnivån på 2,1 barn under de senaste 50 åren, har den siffran trendat nedåt sedan 2007.[iii] Dessutom har antalet invånare i USA som är 65 år eller äldre nästan fördubblats från 9,8 procent till 17,3 procent sedan 1970 – en kombination av både färre barn och en allt äldre befolkning.[iv]


Men dessa påstått bekymmersamma demografiska trender var dock inget hinder för en överlag stark och blomstrande period för USA:s ekonomi och börser: USA:s bruttonationalprodukt (BNP, ett statligt producerat mått på den ekonomiska produktionen) har mer än fyrdubblats sedan 1970, och USA-börserna har gett en årsberäknad avkastning på 9,5 procent.[v] Visst, under dessa drygt 50 år har det kommit lågkonjunktur (utdragna ekonomiska nedgångar) och björnmarknader (utdragna, fundamentalt drivna börsnedgångar på minst 20 procent).[vi] Det är så konjunktur- och marknadscykeln ser ut, enligt våra analyser. Men Fisher Investment Norden har över 50 års data som visar att påstått sämre befolkningsstatistik inte orsakat någon konjunkturförsvagning.


Detta är inte heller bara en amerikansk historia. I Europa har vi sett experter skylla den svaga tillväxten – särskilt i Italien – på befolkningsfördelningen. Men tänk på att Italiens äldreförsörjningskvot (antalet personer på 65 år och äldre per 100 personer i arbetsför ålder) har varit ungefär samma som Tysklands.[vii] Under 2005 låg Italiens äldreförsörjningskvot på 32,0 och Tysklands på 31,1 – båda över OECD-genomsnittet på 23,4.[viii] Under 2023 gick Tysklands äldreförsörjningskvot faktiskt om Italiens: 41,4 mot 40,9.[ix] Men under samma tidsperiod har Tysklands årliga BNP-tillväxt legat på i genomsnitt 1,2 procent, långt över Italiens 0,2 procent.[x] Om liknande demografiska förhållanden inte bromsade Tysklands ekonomi, varför skulle de då vara ett hinder för Italien? Det är de inte, enligt Fisher Investment Nordens omdöme. Enligt våra analyser är det andra faktorer som påverkar tillväxten (t.ex. landets sektors- och branschfördelning, regelverk m.m.) mer än befolkningens åldersfördelning.


Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.


Och även om befolkningen minskar kommer det inte ske över en natt. Historien har visat oss att befolkningsförändringar sker i snigelfart, under loppet av år eller till och med årtionden. Detta är för långsamt för att väsentligt kunna förändra faktorer som påverkar företagens vinster, som enligt vår mening är det som är viktigast för börsen. Baserat på Fisher Investments Nordens omdöme om historien blickar börsen inte längre framåt i tiden än cirka 30 månader. Allt bortom detta är höljt i tidens dunkel, enligt oss.


Världen lär se mycket annorlunda ut bortom den tidsramen också. I takt med att befolkningen förändras, förändras även samhällen och ekonomier. Mänskligheten anpassar sig. På Fisher Investment Norden anser vi att de senaste 50 årens framsteg inom teknik och vård har bidragit till längre liv (t.ex. är många av dagens jobb mindre fysiskt krävande, så folk kan arbeta längre).[xi] De medicinska kunskaperna fortsätter också att växa, och det ger oss mer information om hur vi ska bete oss för att leva längre.


Humankapital är inte heller det enda som bidrar till tillväxten, enligt Fisher Nordens omdöme. Kapital, teknik och produktivitet bidrar också till den ekonomiska produktionen. Vad händer om ett driftigt företag, med stöd av ett banklån, investerar i en teknik som ökar arbetsproduktiviteten–- och därför behöver färre anställda? Trots en mindre och äldre personalstyrka kan resultatet bli högre vinster, vilket vi anser är den faktor som aktierna bryr sig mest om. Vi säger inte att demografiska faktorer inte har betydelsefulla samhällseffekter, men ur ett investeringsperspektiv förändras de inte tillräckligt mycket på kort sikt för att ligga till grund för portföljbeslut.


Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:


Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.


Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.


[i] Källa: Världsbanken och FactSet, per 2024‑07‑12. Påstående baserat på USA:s BNP 2023 i USA i 2015 års dollarvärde och indexet MSCI World.


[ii] Källa: US National Center for Health Statistics, per 2024‑04‑30.


[iii] Ibid. Den totala fertiliteten avser det uppskattade antalet barn som en kvinna skulle föda under sin livstid, medan ersättningsnivån är det antal födda barn som skulle göra det möjligt för en generation att ersätta sig själv.


[iv] Källa: OECD, per 2023‑09‑11.


[v] Källa: Bureau of Economic Analysis, per 2024‑07‑11 och FactSet, per 2024‑01‑17. Påstående baserat på förändring i inflationsjusterad bruttonationalprodukt, 1970–2023 och indexet MSCI USA, avkastning med nettoutdelning, i USD. Angivet i dollar. Valutafluktuationer mellan dollarn och pundet kan leda till högre eller lägre avkastning. (Den årsberäknade avkastningen är den årliga tillväxttakt med ränta på ränta som skulle ge den kumulativa avkastningen för hela tidsperioden.)


[vi] Källa: National Bureau of Economic Research och FactSet, per 2024‑07‑15.


[vii] Källa: OECD, per 2024‑07‑11. Påstående baserat på äldreförsörjningskvoten för Italien och Tyskland, 2005–2023.


[viii] Ibid.


[ix] Ibid.


[x] Källa: Eurostat, per 2024‑07‑11.


[xi] Källa: OECD, per 2024‑07‑15.

Dela med dig