Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Nordens omdöme om växlande ledarskap på börsen

Av Fisher Investments Norden
6 november 202410 min lästid
När Fisher Investments Norden gör omdömen om aktier börjar vi ofta med att dela in dem i grupper baserat på gemensamma egenskaper, som sektor, land med mera. Våra analyser visar att ledarskapet i dessa kategorier skiftar med tiden, och vi anser att man kan fatta bättre beslut för sin portfölj om man förstår varför.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet tror många investerare att vissa delar av börsen är starkare till sin natur. Ibland hör vi det snacket om kategorier som överträffar förväntningarna just då – börsanalytiker som vi följer tenderar att tro att den senaste tidens trender kommer hålla i sig länge, och att dagens vinnare kommer hålla ledningen även i framtiden. Ett exempel är under IT-bubblan mot slutet av 1990-talet, då IT-aktiernas framfart fick vissa publikationer vi bevakade i USA att hävda att IT alltid skulle ligga i täten framöver.[i] På den tiden såg vi många kommentatorer förutspå att en ny våg av internetföretag skulle skapa ett ekonomiskt paradigmskifte, där de kunde växa snabbt och sätta stopp för den traditionella ekonomins upp- och nedgångar.[ii]

Men enligt Fisher Investments Nordens omdöme hävdar en del publikationer att vissa kategorier har mer permanenta fördelar. Exempelvis anser vissa kommentatorer att värdeaktier är bättre än tillväxtaktier eftersom värdeaktier har haft högre långsiktig avkastning i ett historiskt perspektiv.[iii] Vi har även sett andra som hävdar att svenska aktier är överlägsna till sin natur tack vare Sveriges ekonomiska betydelse, det senaste decenniets framgångar och den avsevärda andelen av den globala marknaden.[iv]

Men Fisher Investments Nordens omdömen om marknadshistoriken visar att ledarskapet inte varar för evigt. Enligt våra undersökningar beror det på att konjunkturfaktorerna och de sentimentsrelaterade faktorerna som bidrar till framgångar på börsen kan skifta under en marknadscykel och ge andra stilar, sektorer eller regioner fördel i stället. Det är därför vi anser att investerare tjänar på att bevaka sentimentet, eftersom våra analyser visar att aktiekurser rör sig mest i glappet mellan förväntningar och verklighet. Om en kategori har låga förväntningar på sig kan det vara lättare att överraska positivt och ge aktierna en skjuts – och vice versa när förväntningarna är höga.

Det finns gott om historiska exempel på ledarskiften. Ta till exempel energisektorns framgångar under 00-talet.[v] Enligt Fisher Investments Nordens omdöme visar marknadshistoriken att energibolagens vinster är känsliga för oljepriset, så de tjänade på allmänt stigande oljepriser under det decenniet.[vi] När 00-talet kunde summeras var energisektorn den sektor som gått allra bäst.[vii] Men i takt med att energibolagens vinster steg – tillsammans med investerarnas förväntningar på sektorn, enligt våra analyser – försökte bolag hitta sätt att öka tillgången och dra nytta av de högre oljepriserna.[viii] Och en stor tillgångskälla? Amerikanska producenter, som införde innovativa borrningstekniker och lyfte tillgången till den högsta i mannaminne.[ix] Detta tyngde ner energibolagens vinster globalt, och sektorn började tappa i popularitet i slutet av 2011. I slutändan släpade den efter alla andra sektorer mellan 2009 och 2019.[x]

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Vi menar att detta också är en del av förklaringen till varför ledarskapet skiftar mellan olika regioner och stilar. Ett exempel: Amerikanska aktier gick i bräschen för den globala tjurmarknaden mellan 2009 och 2020.[xi] Enligt våra analyser är en stor del av det ledarskapet kopplat till att tillväxtsektorer, som teknikbolag och teknikliknande bolag i kommunikationssektorn, utgör en stor del av USA-börserna.[xii] Samtidigt släpade den brittiska börsen – som har större andel värdesektorer som finans, energi och råvaror – efter de breda börserna under den här perioden.[xiii] Med detta i åtanke anser Fisher Investments Norden att investerare kan dra nytta av att studera glappet mellan förväntningar och verklighet löpande, både för börsen i stort och de olika kategorierna på börsen. Då kan det bli det lättare att förutse positiva (eller negativa) överraskningar för sektorer, stilar eller regioner.

Enligt Fisher Investments Nordens omdöme understryker aktiernas roterande ledarskap även vikten av en diversifierad portfölj. Det är sällan uppenbart när ledarskapet är på väg att skifta, enligt vår erfarenhet. Men även om ledarskapet roterar på ett oväntat sätt anser vi att det är fördelaktigt att ha en diversifierad portfölj. Om man har en bred exponering mot börsen ökar chansen att man har aktier i nästa ledande kategori – även om den är en överraskning för investeraren.

Dessutom kan investerare alltid ha fel – en viktig sak att alltid ha med sig, enligt Fisher Investments Norden – och diversifiering minskar riskerna. Investerare som inte diversifierar kan äga mycket i en kategori som man tror hårt på. Men detta innebär en enorm risk: Ett oväntat ledarskapsskifte kan ha negativ inverkan på kategorin och potentiellt fördärva hela portföljens avkastning. En diversifierad metod minskar däremot risken för att en enskild kategori sätter krokben för hela portföljen.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.

[i] Källa: FactSet, per 2024-09-10. Indexet MSCI World Information Technology, avkastning med nettoutdelning, i USD, 1994-12-30 till 1999-12-31. Angivet i dollar. Valutafluktuationer mellan dollarn och kronan kan leda till högre eller lägre avkastning.

[ii] ”Brave ‘New Economy’”, M. Corey Goldman, CNNMoney, 2000-05-22.

[iii] Källa: FactSet, per 2024-09-10. Påstående baserat på indexen MSCI World Value och Growth, avkastning med nettoutdelning, i SEK, 1974-12-31 till 2023-12-31. Tillväxtbolag är bolag som återinvesterar vinsten i kärnverksamheten och normalt handlas till överkurs relativt bolagets intäkter och liknande mått. Värdebolag är de som delar ut mer av vinsten till aktieägarna, och handlas till underkurs relativt underliggande verksamhetsmått som försäljning eller intäkter.

[iv] Ibid. Påstående baserat på indexet MSCI Worlds landsviktningar och avkastning från indexet S&P 500, i USD, 2013-12-31 till 2023-12-31. Valutafluktuationer mellan dollarn och kronan kan leda till högre eller lägre avkastning.

[v] Ibid. Avkastning med nettoutdelning från indexen MSCI World och MSCI World Energy, i euro, 1999-12-31 till 2009-12-31. Valutafluktuationer mellan euron och kronan kan leda till högre eller lägre avkastning.

[vi] Ibid. Påstående baserat på priset för Brent-råolja per fat, i USD, 1999-12-31 till 2009-12-31.

[vii] Källa: FactSet, per 2024-09-10. Påstående baserat på indexet MSCI World Energy, avkastning med nettoutdelning, i euro, 1999-12-31 till 2009-12-31. Valutafluktuationer mellan euron och kronan kan leda till högre eller lägre avkastning.

[viii] Källa: US Energy Information Administration, per 2024-09-10. Rapport om ekonomiska nyheter för stora energibolag, första kvartalet 1999 till fjärde kvartalet 2011.

[ix] Ibid. Veckovis produktion av råolja i USA, 1983-01-07 till 2023-12-31.

[x] Källa: FactSet, per 2024-09-10. Påstående baserat på indexet MSCI World Energy, avkastning med nettoutdelning, i euro, 2009-12-31 till 2019-12-31. Valutafluktuationer mellan euron och kronan kan leda till högre eller lägre avkastning.

[xi] Ibid. Påstående baserat på avkastning från indexet S&P 500, i USD, 2009-12-31 till 2020-12-31. Valutafluktuationer mellan dollarn och kronan kan leda till högre eller lägre avkastning. En tjurmarknad är en lång period med i allmänhet stigande börs.

[xii] Ibid. Påstående baserat på viktningar av indexet S&P 500.

[xiii] Ibid. Påstående baserat på viktningar i och avkastningar med nettoutdelningar från indexet MSCI United Kingdom, i GBP, 2009-12-31 till 2020-12-31. Valutafluktuationer mellan pundet och kronan kan leda till högre eller lägre avkastning.

Dela med dig