Aktiespararna

Folkaktien tappar rejält efter nyheten - rådet: Köp inte nu

Av Finwire/Redaktionen
31 juli 20233 min lästid
Från vänster: Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli, och Allison Kirkby, avgående vd på Telia.  .
Telia, som haft det tufft på börsen den senaste tiden, tappade ännu mer under måndagen när nyheten kom att bolagets vd Allison Kirkby lämnar för att bli vd på BT Group.  Flera analytiker tolkar nyheten som negativ och Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli, tycker inte att man köpa aktien i nuläget.

Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli, tycker inte att man köpa Telia i nuläget.
Aktien backade rejält under måndagen efter nyheten att bolagets vd Allison Kirkby slutar.

Nyheten kom under måndagsmorgonen: Telias vd Allison Kirkby väljer att sluta på teleoperatören för att gå till BT Group.

I en intervju med Dagens industri beskriver Kirkby det som ledsamt att lämna Telia, men är glad över att komma närmare familjen.

"Dels är jag oerhört hedrad att få ta över det största jobbet i telekomindustrin i Europa och det ger mig möjligheten att få runda av mitt yrkesliv i mitt hemland, närmare familjen. Men det är samtidigt ledsamt att lämna Telia mitt i den resa som vi gör här", säger hon och uppger samtidigt att avsikten var att stanna längre.

Tolkar nyheten som negativ

Under förmiddagen har analytiker kommenterat sortin, och enligt Stefan Wård och Stefan Gauffin är avhoppet en oväntad och negativ nyhet.

"Det är oväntat för hon är inte riktigt klar, kan man säga. Hon har initierat ganska omfattande förändringar och mycket stora krafttag som man inte sett resultatet av ännu – man hade velat se att hon hade rott det i hamn", säger Wård som är analytiker på Pareto.

Därtill bedömer Gauffin, som är telekomanalytiker på DNB, att det finns risk för att Telia nu tappar momentum i transformationsprogrammet - samt att bolaget inte kommer driva på kostnadsbesparingar och digitalisering på samma sätt.

Rådet blir att avvakta

Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli, säger att Allison Kirkby gjort mycket bra med Telia - men det har inte betalats i en bättre aktiekurs.

Med avhoppet tror Erik Lundqvist att det finns en risk att Telia förlorar momentum, och hans råd till alla småsparare är att avvakta med att köpa aktien.

”Just nu är rådet avvakta. Det känns som det behövs en katalysator för att något ska hända. Först slutade finanschefen och nu vd:n. Telia befinner sig i ett vakuum just nu och kan nog fortsätta göra så ett tag till, fram till dess att en eller båda av de här positionerna har fått permanenta ersättningar”.

Strax före klockan 15 hade Telia-aktien backat cirka 4% under måndagen.

Finanschef på interimsbasis just nu

Det var i mars som Telia meddelade att finanschefen Per Christian Mørland kommer att sluta på bolaget i september i år. Under sommaren meddelade också bolaget att de utser Tim Pennington till finanschef på interimsbasis med start i september.

Tim Pennington kommer ha rollen som interim CFO till dess att en permanent ersättare till Per Christian Mørland har börjat och fortsätter sedan i en rådgivande roll till bolaget åtminstone till utgången av september 2024.

Dela med dig