Aktiespararna

För första gången sedan 90-talet: Hushållens ekonomiska standard sjunker

Av Elin Hanspers
23 januari 20241 min lästid
På grund av att inflationen var högre än inkomstökningarna 2022 har hushållens ekonomiska standard sjunkit för första gången sedan mitten av 90-talet, skriver SCB.

Hushållens ekonomiska standard ökade med 5% under 2022 jämfört med 2021 räknat i löpande priser. Men omräknat i så kallade fasta priser, där man tar hänsyn till inflationen, så minskade hushållens ekonomiska standard med 3,2%.

”Priserna ökade helt enkelt mer än inkomsterna. Så i praktiken sjönk hushållens ekonomiska standard sett till köpkraften i varje krona”, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB.

Första gången sedan 90-talskrisen

Enligt SCB är det första gången sedan den ekonomiska krisen i mitten av 90-talet som den ekonomiska standarden i Sverige har minskat.

När beloppen justeras med inflationen sjönk även förvärvsinkomsterna 2022.

”Justerat för inflationen minskade medianvärdet på den sammanräknade förvärvsinkomsten för befolkningen i åldern 20–64 år med 3,9 procent under 2022”, säger Peter Gärdqvist.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig