Aktiespararna

Förklaringen: Därför går Stockholmsbörsen dåligt nu

Av Eric Emanuelsson
22 juni 20233 min lästid
Under torsdagen går Stockholmsbörsen mot sin fjärde minusdag i rad. Varför går börsen så knackigt nu?

De breda indexen på Stockholmsbörsen har fortsatt ticka på efter bank-oron i mars och i mitten på juni låg OMX30 på årshögsta.

Efter det har det gått sämre.

Allt började egentligen förra veckan då Fed först meddelade att man pausar räntehöjningarna för juni, men sedan var Fed-chefen Jerome Powell tydlig på den efterföljande presskonferensen om att banken tror på ytterligare två höjningar under 2023.

Oro för höga räntor och lågkonjunktur

Orden skapade en oro på världens börser och det breda amerikanska indexet SP500 har backat sedan dess.

Detsamma gäller alltså för stockholmsbörsen.

”Många investerare ogillar den senaste tidens retorik från centralbankshåll där räntemantrat ”Higher for longer” har stärkts på slutet. Oron att höga räntor ska ha sönder något i ekonomin, någonting vitalt, finns alltjämt kvar med den senaste bankkrisen färskt i minnet”, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna.

Förutom beskedet om ytterligare räntehöjningar så har flera bolag också vinstvarnat för andra kvartalet – något som också spridit en oro bland investerare.

Är det nu vi kommer få se effekten av det höga ränteklimatet och den lågkonjunktur som alla varnar för?

Andhämtningspaus

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg säger att det inte är så konstigt att börsen är inne i en negativ trend nu, efter att ha gått starkt under flera veckor.

”Börsen drog på sig lite mycket mjölksyra och är i behov av syre på de här nivåerna. Det här bör ses som en nödvändig andhämtningspaus efter en väldigt stark utveckling på de större börsindexen. Uppgången kan argumenteras för har varit lite överdriven där få bolag dragit upp index, framförallt i USA där AI-haussen bidragit”.

Söderberg igen:

”För tillfället kan vi i enkätundersökningar läsa att många investerare är skeptiska till börsen men snabba uppgångar skapar flockbeteende och de som legat utanför börsen har sannolikt känt stress att jaga ikapp börsen, vilket i sådana fall bidragit till ytterligare uppgång.”

Söderberg konstaterar också att många investerare nog också valt att ta hem lite vinst under den senaste veckan, vilket också kan ha fått börsen att dippa lite.

Svårprognoticerad rapportperiod

”Det är inte så konstigt att investerare väljer att göra detta just nu, med tanke på värderingar och börskurser som kommit upp kraftigt på sina håll och inför en förmodat händelserik börssommar med en svårprognosticerad rapportperiod i närtid”.

Förklarande artiklar

Dela med dig