Aktiespararna

Förklaringen: Därför stack börsen uppåt

25 oktober 20222 min lästid
Många sparare blev nog förvånade om de kollade sina aktier vid börsöppning under tisdagen, och sen igen vid stängning. Det svängde nämligen rejält och vid 15.00 stack Stockholmsbörsen uppåt och det breda indexet gick från minus till plus 2,03% på två timmar.

Stockholmsbörsen har varit inne i en positiv trend senaste veckorna, efter en blodröd september.

När rapportsäsongen drog igång så var verkstadsbolagen först ut och flera av de större bolagen presenterade bättre rapporter än väntat, och så även bankerna. Något som haft en positiv inverkan på börsen.

Den senaste månaden är det breda indexet OMXSPI upp drygt 7%, och de senaste sju dagarna är samma siffra drygt 3%.

Även tisdagen denna vecka innehöll många rapporter och Stockholmsbörsen började på minus och låg kvar så fram till eftermiddagen.

Då gick OMXSPI från minus 0,3% till plus 2,03% på två timmar.

Anledningen var att det under tisdagseftermiddagen stod klart att räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen gått ner och ligger på 4,08%, vilket betyder att den sjunkit 15 punkter. Samtidigt försvagades dollarn och kostade strax under 11 kronor, vilket den inte gjort sedan början på oktober.

Beskeden gav också en positiv effekt på USA-börsen.

Nasdaq stängde på hela plus 2,10%. med flera storbolag på plus.

Bland vinnarna på Stockholmsbörsen fanns Sinch och SBB, som rusade 14, respektive 11%.

Aktiespararna har tidigare under hösten pratat med flera experter som varit av uppfattning att mycket av de framtida potentiella orosmolnen är inprisade i marknaden, vilket kan göra att börsen reagerar så här kraftigt positivt när det kommer ett andrum i de hittills negativa makronyheterna som speglat hösten.

Samtidigt spår flera experter att botten på börsen inte är nådd än, utan att den ska ner mer innan året är slut för att nå botten någon gång i början av nästa år.



Förklarande artiklar

Dela med dig