Förstå börsdrivaren
Börsen tenderar att lägga stor vikt vid ekonomiska indikatorer då det ger en hint om hur ekonomin utvecklas och därmed i slutändan möjligheten för börsbolagen att kunna tjäna pengar.
Därför är det viktigt att som sparare förstå det ekonomiska nyhetsflödet och bilda sig en uppfattning kring vad som driver börsen antingen upp eller ned.
Det finns otaliga indikatorer att studera och ett av de vanligaste måtten är inköpschefsindex.
Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är ett populärt mått för att mäta ett lands ekonomiska välmående och är baserat på enkätundersökningar från ett stort antal bolag inom industrin där bolagens inköpschefer får svara på frågor kring anställningar, produktion, lagersituation, nya order och leveranser i den egna verksamheten.
Inköpscheferna befinner sig i den bästa positionen i ett bolag för att på snabbaste sätt kunna agera på förändringar i affärsklimatet och i efterfrågan på bolagets olika produkter eller tjänster.
PMI-indexet är en av de första investerarrelaterade nyheter som släpps varje månad och tenderar till att påverka börshumöret i stor utsträckning. Indexet är en så kallad ledande ekonomisk indikator och brukar visa åt vilket håll BNP-tillväxt och industriproduktion är på väg.
Genom att läsa av indexet kan investerare få en bättre förståelse för hur de ekonomiska vindarna blåser i respektive land. Enkelt förklarat, när indexet stiger anses det positivt för börsen då investerare räknar med att det ska leda till högre intäkter och vinster för bolagen framöver och vice versa.
I USA finns det PMI-index för både tillverknings- och tjänsteindustrin, där det förstnämnda är det viktigare måttet vad gäller att hitta signaler kring framtida konjunkturförlopp.
PMI för tillverkningsindustrin i USA. En nivå över 50 indikerar ekonomisk expansion.
Som grafen illustrerar såg vi en tydlig avmattning under slutet på förra året främst till följd av handelskrig, sämre globala makrosiffror samt en amerikansk centralbank som fortsätter att höja räntan, men att det nu åter vänt upp då oron kring dessa faktorer har avtagit en aning, vilket är positivt för bolagens framtidsvy.
Artikeln i sin helhet återfinns i Aktiespararen nr 2 2019.