Försvarsaktier i ropet men insiders storsäljer - hur ser kartan ut?
Vapen- och försvarsbolag har ofta setts som mindre etiska och passande att investera i, men sedan Rysslands invasion av Ukraina tycks spelplanen ändras. Vilka försvars- och vapenbolag finns på Stockholmsbörsen och hur kan de komma att gynnas av den hemska utvecklingen sedan Rysslands invasion av Ukraina?
Vi ställer oss också frågan att om framtiden nu är ljus(are), varför har vi fått se flera insynsförsäljningar?
Försvars- och vapenbolag på Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen är inte bortskämd med försvars- och vapenbolag enligt traditionell tolkning av begreppen. Om vi istället applicerar världen 2022, där teknik och digitalisering är ständigt näravande, växer utbudet. Då framkommer även bolag som är nischade inom cyber security, såsom W5 Solutions, och bolag specialiserade på röstkommunikation och kommunikationslösninga, såsom Invisio.
Utöver nämnda bolag finns även Saab, Mildef samt Micro systemation. Medan Saabär tämligen breda i sitt produktutbud, med allt från radar via flygplan till teknologiska försvarssystem, är Mildef inriktade på utveckling av bestående hårdvara, mjukvara och tjänster till säkerhets- och försvarsindustrin.
Beträffande Micro Systemation fokuserar de på produktion av teknik samt mjukvara som säkerställer insamlande av bevis från t.ex. mobiltelefoner och GPS:er. Samtliga av genomgångna bolag har fått se sina aktiekurser stiga kraftigt sedan den 24 februari.
Ökade anslag till försvarsindustrin från flera länder
Alla NATO-medlemmar i Europa har länge förlitat sig på – och varit beroende av – USA. Emellertid har Europa tagit samarbetet för givet och därmed inte fokuserat mycket på utvecklandet och stärkandet av den egna militären. Den första skrämselhickan kom då Trump valdes till president 2016. Efter hans hot om uttågande började vissa europeiska regeringar att fördela mer kapital till försvarsindustrin, men det rörde sig inte om några enorma summor. Sedan Ukrainas suveränitet blev kränkt har det skett desto mer.
Tyskland, Storbritannien och Frankrike är bara några få av flera som nu kommunicerat att de kommer öka anslagen – rejält. Detta är vad vi kunnat se i de flesta av världens alla försvars- och vapenrelaterade aktier. Lockheed Martin, Thales, Saab, och Raytheon Technologies Corp. med flera har alla fått se sina aktiekurser stiga kraftigt. Befogat? Ja, om alla länder som sagt sig öka anslagen för sitt försvar fortsätter att göra verkstad av snacket. Då kan mer finnas att hämta inom sektorn.
Hållbarhet
ESG som mått på vad som är och inte är hållbart tycks justeras likt kappan följer den dagliga vinden. Är försvar och vapen passande inom ESG? Innan invasionen var svaret ”nej” från de flesta storbankerna och fondbolagen. Dock har det skett vissa revideringar.
SEB kommer tillåta en viss exponering från den 1 april 2022, medan Handelsbanken fortsätter på den tidigare inslagna vägen där ingen exponering mot sektorn är tillåten. Swedbank Robur Fonder tillåter exponering mot sektorn så länge bolagen inte tillverkar kontroversiella vapen, vilket också är den linje Nordea följer. Kommer detta leda till fler, över tid stabila, fondflöden? Eller kommer sektorn ratas om/när väl krisen lägger sig?
Insynshandel
Det finns många orsaker till att sälja aktier, men bara en till att köpa – de tror på och ser en fortsatt uppsida. Hur ska det då tolkas när det ömsom skett avyttringar, ömsom förvärv bland insynspersoner i Saab, Mildef och W5 Solutions? I W5 Solutions finns avyttringar att finna hos Finansinspektionen, medan det i Mildef har skett insynsköp. Hur ska samtliga ageranden tolkas?
Ser insynspersoner en möjlighet att sälja av?
Frågan är högst adekvat och framför allt i Saab. Efter flera års kräftgång för aktien och ifrågasättande av ledning steg nu kursen till att i alla fall tangera den högsta kursen sedan 2018(!). Och vid det väljer flera insynspersoner att sälja. Vädras ingen morgonluft? Innan invasionen avyttrade såväl VD som Vice VD 3 460, 301 respektive 1 680, 582 aktier och post Rysslands avancemang har personaldirektör Lena Eliasson, chefsjurist Annika Bäremo samt tillförordnad finansdirektör Görgen Johansson avyttrat 7000, 7435 respektive 6500 aktier till kurserna 280 kr – 335 kr.
Det är stora volymer. Varför sälja om bolagets framtid ser ljus ut?
Aktiekursutvecklingen i Saab
Dimman ligger fortfarande tätt
Det är ännu för tidigt att säga hur morgondagen kommer se ut, ty ännu ligger krigets dimma tätt. Kommer försvarssektorn innefattas i ESG från de flesta banker och fondbolag? Kommer EU och övriga nationer göra verkstad av sina utlåtanden om ökade anslag till försvarsindustrin? Om ”ja” i båda fallen torde en fortsatt uppsida finnas.
Men om nu flera vädrar morgonluft, hur kommer det sig då att insynspersoner väljer att sälja av delar av sina innehav?
/Cristofer Andersson
(https://old.aktiespararna.se/forfattare/Redaktionen)