Aktiespararna

Fortsatt högtryck på het börs

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
9 augusti 20185 min lästid

Allmän reflektion

Termometern visar 29,5 grader och högtrycket fortsätter.

Likt tidigare veckor har börsen visat styrka och momentumet från sommarens rapportperiod håller i sig. Optimism finns i flera sektorer och marknaden har en tydlig dragning på uppsidan.

Beträffande OMXSPI-indexet fortsätter dansen kring den tekniskt intressanta 600-nivån. Tidigare rekordet var runt 601,5, men under dagen har indexet varit runt 601,69 som högst.

Det återstår att se om 600-nivån bryts med besked och om den stora inflexionspunkten de facto är här efter en lång konsolideringsperiod. Utbrott är således i antågande, antingen på upp- eller nedsidan.

Grafen visar utvecklingen för OMXSPI-indexet. Källa: Avanza/Aktiespararna

De negativa underströmmarna från tillväxtmarknadsbörserna (Turkiet, Kina, mfl.), har - än så länge - varken påverkat den svenska eller den amerikanska marknaden i någon större utsträckning. Tvärtom, närmar sig återigen S&P 500 rekordnivåerna från i januari, fastän den upptrappade handelskonflikten finns i bakgrunden.

Samtidigt är många investerare på semester och sannolikt kommer det dröja till september innan större volymer gör sig gällande. Om cirka en månad är det dessutom val i Sverige – och denna osäkerhetsfaktor kan påverka investeringsviljan för utländskt kapital.

Vårt huvudscenario är – som tidigare kommunicerat - att en kortsiktig paus väntar för börsfesten. Även om trenden känns mycket stark just nu, ger vi tesen några veckor att spela ut.

Många är fortfarande på semester och då är portföljen fylld med annat än aktier..

Rapportkommentarer

Som vi nämnde förra veckan har rapporterna överlag varit starka från portföljbolagen. Två av våra kärninnehav – Loomis & Kindred – fick dock rejält med styrk i samband med sina, i våra ögon godkända, halvårsrapporter.

I värdehanteringsbolaget Loomis håller sig problemen på den viktiga franska marknaden i sig och anpassningen av kostnadsnivån tar längre tid än planerat och kommunicerat. Denna faktor sänkte rörelsemarginalen i segment Europa och förklarar delar av kursfallet.

Samtidigt fanns många ljuspunkter i rapporten, däribland den framgångsrika utrullningen av fler SafePoint-enheter och den goda tillväxten i USA för koncernen. Värderingen har återigen kommit ned, inget fundamentalt har förändrats och vi behåller vår position i Loomis - aktien.

Spelbolaget Kindred rasade också på sin halvårsrapport, från 130 till runt 112–113 kronor. Bakom nedgången fanns flera faktorer. Dels fanns en hel del ”spekulativa pengar” i aktien inför rapporten givet den starka rapportleverensen från konkurrenten Betsson och dels fanns höga förväntningar efter utgången av fotbolls-VM.

Siffermässigt fanns det emellertid inget att klaga på i rapporten, tvärtom tuffar rörelsen på i en mycket god takt i termer av tillväxt, lönsamhet, kundintag och kassaflöde. Naturligtvis kan man alltid hoppas på ”mer” när ett större mästerskap går av stapeln – men på det stora hela var det en bra rapport. Vi behåller därför aktien tills vidare.

Tidigare under veckan kom även gruvbolaget Semafo med sin rapport. Som väntat var det inga större nyheter som presenterades i rapporten, men noterbart är att bolaget upprepade sin produktionsprognos för 2018 och presenterade lovande prospekteringsresultat.

Semafo - och hela sektorn – har det mycket svårt just nu med ett fallande guldpris och stigande dieselkostnader (på grund av ett högre oljepris). Med den sekundära fyndigheten på plats finns dock anledning till optimism. Dessutom är marknadssentimentet helt nedkört i sektorn och förutsättningar finns för en rejäl studs härifrån. Aktien får därför förnyat förtroende och positionen behålls.

Hela portföljen finner ni nedan

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig