Aktiespararna

Fortsatt tufft läge för bostadssäljare

Av Finwire/Redaktionen
7 september 20232 min lästid
Marknaden för bostadssäljare är fortsatt mycket tuff. Marknadsläget är kallt för såväl hus som lägenheter, vilket innebär en svagare marknad än normalt.

Läget har dock varit sämre. Det visar SBAB:s indikator Bomarknadstempen för augusti, en temperaturmätare som mäter en rad indikatorer för att utröna hur läget är för en som säljer en bostad.

"Bomarknadstempen visar att det är ett fortsatt mycket tufft läge för de som vill sälja sin bostad, sett till Sverige som helhet, oavsett om det handlar om lägenheter eller hus. Samtidigt såg vi i vårt prisindex HPI att villapriserna ökade oväntat mycket i flera regioner i augusti och även för Sverige som helhet. Även lägenheterna visade en uppgång men svag" säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB och fortsätter:

"Det återstår att se om detta är en tillfällig ”efter-semestern-effekt” eller inte, särskilt vad avser villor där uppgången var större än vad som kan förklaras av ett normalt säsongsmönster. Med tanke på att vi ännu inte sett räntetoppen och att hösten normalt sett brukar vara en svalare period på bostadsmarknaden, så talar det ändå för att prisbotten ännu inte är nådd. Men osvuret är bäst"

Indikatorn för hur lätt det är att sälja en lägenhet visar på ett kallt läge i augusti. Positiva faktorer i form av färre återpubliceringar och kortare försäljningstider motverkades av negativa faktorer som ett större utbud och en större andel prissänkta lägenheter.

Indikatorn för hus låg i juli strax under nivån för lägenheter. Läget var i stort sett oförändrat sedan i juli. Budpremierna steg något och andelen prissänkta minskade. Samtidigt ökade utbudet och försäljningstiden.

Marknadsnyheter

Dela med dig