Aktiespararna

Förvaltaren: Så lyckas vi överträffa index

Av Göran Lind
16 maj 20236 min lästid
Spiltans förvaltare Erik Brändström. FOTO: SPILTAN.
Spiltan Aktiefond Stabil är en av få Sverigefonder som långsiktigt lyckas överträffa index. Förvaltaren Erik Brändström berättar om hemligenheten bakom framgångarna.

"Jag är grundnyfiken på varför någon köper en tjänst eller produkt och hur ett företag tjänar pengar. Om jag åker taxi eller går på restaurang frågar jag ofta hur affärerna går. Så har det varit sedan jag var liten, jag kommer från en familj med företagare. Man kan säga att jag är yrkesskadad redan från början.”

Ger förvaltaren Erik Brändström här svaret på frågan hur Spiltan Aktiefond Stabil har lyckats överträffa Stockholmsbörsen långsiktigt? Kanske är det i alla fall en delförklaring. Fakta är, som Aktiespararens undersökning visade i förra utgåvan, att det bara är ett fåtal aktiva Sverigefonder som lyckas gå bättre än index. Spiltans fond har på fem år avkastat 13,3% och på tio år 14,7%, att jämföra med Stockholmsbörsens 11,5% respektive 12,1% (SIXPRX).

Även om man går tillbaka till starten 2002, så har fonden lyckats överträffa index, 13,7% mot 12,0%. Brändström var med redan från början.

”Ingen visste vilka vi var och vi hade knappt 10 miljoner i kapital.”

Den strategi som sattes upp då gäller fortfarande. En grundpelare är att innehaven ska fördelas mellan kvalitetsbolag (50%), investmentbolag (35%) och direktavkastande bolag (15%), en fördelning som ger lite lägre risk än börsens i sin helhet.

Ett annat fundament är att undvika bolag som är för makroberoende, med faktorer som ligger utanför bolagens kontroll. Det gör att ränteberoende bolag som banker och fastigheter går bort, så också alltför cykliska bolag.

”Genom fördelningen får vi också en naturlig rotation i portföljen. Går börsen upp och kvalitetsbolagens vikt ökar så säljer vi av en del. Vi behöver därför inte sitta och gissa hur börsens ska gå.”

Det är bra att få mothugg

Om den framtida börsutvecklingen har han för övrigt ingen aning, säger Erik Brändström. Det är riskfyllt att låta sig dras med i medie- och marknadspsykologin, där allt ena dagen är åt skogen för att nästa dag visa sig inte vara så farligt.

”Därför har vi bara ett fokus. Bolag, bolag, bolag.”

En tredje viktig nyckel är investeringsprocessen som innehåller fem steg. Exkludering av ej hållbara bolag, exkludering av alltför riskfyllda verksamheter, till exempel så kallade förhoppningsbolag. I steg tre och fyra ställs bolaget mot Spiltans investeringskriterier, som fokuserar på förutsägbarhet, långsiktigt stabila intäkter och marginaler, lättbegriplig affärsmodell, stark ledning och ägare. I ett sista steg ska ett investeringsråd ge okej till en investering.

”I dag har vi en bra mix av yngre och äldre i investeringsorganisationen. Det är lätt att man stelnar när man varit med så länge som jag, det är bra att få mothugg och bli ifrågasatt.”

Den som ska ramla ut i processens slutände är, för att det ska platsa som kvalitetsbolag i Spiltan Aktiefond Stabil, bolag som både är stabila och har tillväxt, säger Erik Brändström. Det mest klassiska exemplet är Nibe, med värmepumpar som huvudprodukt, som varit med från början och i dag utgör 5,3% av värdet.

”Nibe har en produkt som nästan alla behöver, i alla fall norr om Alperna, det är småländsk med en stark huvudägare, bra för miljön, har förutsägbara intäkter och har kunnat bredda sig till nya geografiska marknader och produktområden.”

Största innehavet, drygt 6%, är Beijer Ref, som säljer kylsystem.

”Man säljer till en stabil bransch, livsmedel, och har en produkt som kunden måste ha. Dessutom är kylmedel ett område som är starkt reglerat och där kraven hela tiden höjs, vilket gör att det hela tiden finns en efterfrågan. Nya lösningar gör också att kunden spar energi.”

Ett tredje, mindre känt exempel, är AAK, som säljer oljor och fetter till bland annat livsmedelsindustrin.

”Även här finns kunderna i en stabil bransch. Ingrediensen kostar inte mycket för kunden men är desto viktigare, till exempel gör matfettet att en chokladkaka ser smaklig ut oavsett om det är varmt eller kallt.”

De flesta innehaven har varit med länge, det är inte mer än ett eller par bolag som byts ut varje år, trots att man träffar drygt 100 bolag per år i jakten på ”nästa Nibe”. Brändström betonar vikten av att lära känna bolaget, dess ledning och ägare för att lyckas för fondförvaltare.

”Vi köper in oss i deras huvuden.”

Med stabila kvalitetsbolag, i kombination med riskspridning i investmentbolag, har fonden lyckats bra på nedsidan, att hålla emot de år som börstrenden pekat söderut.

”Det är en viktig förklaring till att vi överträffat index långsiktigt. Vi går lite mindre dåligt när börsen går ned och faller något med 50% så måste det upp 100% för att komma tillbaka på samma nivå. Kan man undvika de svackorna är mycket vunnet.”

Skicklighet eller slump?

Ett undantag var fjolåret, 2022, då fonden gick sämre än index, vilket bland annat förklaras av att branscher som fonden undviker, banker och råvarubolag, gick bra.

”2022 var exceptionellt, det var första gången sedan 1989 i Sverige och tredje gången sedan 1871 i USA som både räntor och aktier gav negativ avkastning. Det var jobbigt men det var inget som påverkade vår tilltro till fondens struktur.”

Hur ställer sig då en framgångsrik förvaltare som Erik Brändström till diskussionen om aktiva fonder genom skicklighet långsiktigt kan slå index eller om det bara är en slump?

”Den frågan kommer ibland upp när jag pratar med vänner. Man ska alltid vara ödmjuk inför framtiden och sin egen förmåga men så här långt och än så länge är mitt bästa svar att siffrorna får tala för sig själva. The proof is in the pudding.”


LÄS MERAktiechefen: Dags att kamma hem vinst och vänta på rekylerna

Dela med dig