Aktiespararna

Gardells känga åt Wallenberg och Lundberg: ”Sved inte tillräckligt”

Av David Flatbacke-Karlsson
15 maj 20187 min lästid

Investor och Industrivärden borde ha köpt mer aktier i Ericsson.
Det anser ägaraktivisten, tillika storägaren, Christer Gardell – som tycker att investmentklassikerna varit för långsamma på bollen.
– Det sved inte tillräckligt mycket för dem och därför vidtog de åtgärder på tok för sent, sa Ceviangrundaren på Aktiespararnas Börskväll.

Över 700 personer satt som på helspänn på Hotel Rival på Södermalm i Stockholm.

Då underströk Christer Gardell betydelsen av att Ericsson skyndar på tempot i sitt förändringsarbete.

Sedan delade han ut en skopa till Jacob Wallenberg och Fredrik Lundberg.

Förväntningarna var stora på Aktiespararnas Börsväll på måndagskvällen. Dragplåstret Christer Gardell framhöll att han kräver mer av Ericsson – ett av nyckelinnehaven i hans aktivistfond Cevian som förvaltar ett kapital på över 135 miljarder kronor.

– Ericsson har hamnat i en klassisk situation där tillväxt har jagats trots att de nått en form av mognadsfas. De har velat fortsätta växa trots att kärnverksamheten inte växer lika mycket. Då är det lätt att glida in i angränsande områden där ens konkurrenskraft kanske inte är lika stor och göra ogenomtänkta förvärv, sa Christer Gardell.

Christer Gardell betonar att bolagets kärnverksamhet, som innehåller nätverk och annan relaterad verksamhet, utvecklas väl. Men framöver måste telekomjätten koncentrera sig på rätt saker.

– De har en bra och stark kompetens. Jakten på tillväxt tog däremot bort fokus från kärnan. Det har gett Ericsson jätteproblem. Vår tes är att vi ska vara med och se till att fokus hamnar på det som vi (Ericsson) är bra på.

Aktieaktivisten är tydlig med att de stora förlusthärdarna som återfinns i ”Digital Services” och ”Managed Services”. Samtidigt gillar Christer Gardell det som sker i Ericsson.

– Vi tycker att det som vi ser är bra. Ericsson har lagt fram en plan och tagit bort många kostnader. Men tempot borde kunna vara lite högre. Det är vår ståndpunkt och det känns som om det finns en acceptans för den bland styrelsen och ledningen. Det är en väldig press på Börje (Ekholm, som är vd).

Moderator Henrik Frenkel ställde frågan om det pågår en maktkamp mellan inte minst wallenbergarnas investmentbolag Investor och Cevian om posten som störste ägare i Ericsson. Påståendet viftades bort av Christer Gardell, men han skickade sedan en passning till sina ägarkollegor.

– De borde kanske ha köpt mer aktier. Röst- och kapitalexponering är inte samma sak. Den är principiellt viktig. Det (kursutvecklingen) sved väl inte tillräckligt mycket för Investor eller Industrivärden. De vidtog åtgärder på tok för sent, underströk Christer Gardell, som är störste ägare rent kapitalmässigt i Ericsson med omkring 9 procent.

YTTERLIGARE LÄSNING: Finansprofilens uppmaning: "Gör dig beredd med buffert"

”Väldigt känslig affär”

I mellandagarna satte både bedömare, journalister och allmänt börs- och näringslivsintresserade individer julkaffet i halsen. Då stod det klart att Christer Gardell och Cevian sålt sina aktier i AB Volvo, som var fondens största innehav, till kinesiska Geely.

Men att ge över sin maktpost i verkstadsjätten var inte givet alls.

– Min första tanke var: ”Klart att jag inte kan sälja till en kines”. Det var en väldigt känslig affär. Sedan gjorde vi ett ordentligt arbete och kom fram till att Geely gjort ett bra jobb med Volvo Cars. Det kändes som om vi kunde göra med en affär med dem.

Efter många om och men kunde parterna skaka hand. Aktierna fick parkeras hos japanska investmentbanken Nomura på grund av att Geely var tvunget att söka myndighetstillstånd för att genomföra köpet.

– Vi fick ett väldigt bra pris. Volvo är ett bra bolag och har fortsatt god potential, men vi kom till ett läge där vi kände att vi var beredda att göra så här, sa Christer Gardell.

57-åringen överraskades när det stod klart att huvudägaren Li Shufu och Geely sedan köpt en rejäl post i tyska Volvokonkurrenten Daimler.

– Jag hörde rykten om att de hade alternativ, men jag kunde inte drömma om att de skulle göra både och.

LÄS OCKSÅ: Exklusiv intervju med Christer Gardell i Aktiespararen: "Ingen annan ser möjligheten att ta bolag från bra till jättebra" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/gardell-ingen-annan-ser-mojligheterna-att-ta-bolag-fran-bra-till-jattebra)

Uppsida på 70 procent

Nyligen klev Christer Gardell även in i Autoliv. Bolaget är tänkt att styckas i två inom kort, vilket är en struktur som Cevian uppskattar.

– Jag gillar verkligen vd:n Jan Carlzon. Uppdelningen ger en enorm potential om den sköts på rätt sida. Värderingsmässigt räknar vi hem hela investeringen på passiva sidan med krockkuddar och bilbälten (som fortsatt går under namnet Autoliv). Det är väldigt mycket arbete kvar i Veoneer. Men om de går rätt i den terrängen finns det en väldig potential.

Christer Gardell lyfter fram att avknoppningen Veoneer kan få en värdering på allt från 2 till 7 miljarder kronor när det är dags för entré på Stockholmsbörsen och ser en möjlig uppsida på 70 procent.

”Enorm press”

Svensk-schweiziska industrikonglomeratet ABB är ett bolag som Christer Gardell har fått ordentlig korn på. Han är alltjämt inte främmande för en uppdelning av ABB, som också har en stor position bland Cevians innehav.

– Du kan bara försvara en konglomeratstruktur om du tjänar mer pengar än vad de fokuserade konkurrenterna gör och att den uppskattas av marknaden. För att försvara sin existens i nuvarande form borde ABB:s aktie stå i 38 schweizerfranc. Styrelse och ledning tycker också att det är ett realistiskt resonemang.

ABB:s aktie har, precis som Ericssons motsvarighet, gjort både Christer Gardell och övriga aktiesparare ytterst besvikna på sistone.

– Det är en enorm press på bolaget. Men Ulrich Speisshofer (som är vd) är en tävlingsmänniska och mår dåligt av att se kursen på den här nivån. Det jobbas hårt för att lösa problemen och ABB kommer ha nytta av att konjunkturen är på väg in i ett senare skede, sa Christer Gardell.

Dela med dig