Aktiespararna

Getinge föll efter JP Morgan-analys

Av Finwire/Redaktionen
18 oktober 20232 min lästid
Getinge backar 3,5% efter att JP Morgan meddelat att man anser att risken inför Q3-rapporten är på nedsidan.

"Vi tror att risken ligger på nedsidan givet överhäng av kvalitetsproblem i ACT [Acute Care Therapies], motvind på marknaden för Life Science och potentiell påverkan från Kinas antikorruptionsåtgärder", skriver banken i en analys som Bloomberg tagit del av.

Banken är den enda med undervikt/sälj-rekommendation, enligt Bloomberg.

Getinge släpper sina Q3-siffror på måndag den 23 oktober.

Som Aktiespararen tidigare skrivit om tror dock många svenska storbanker på aktien. Bland annat tog Swedbank in Getinge i sin Sektorportfölj förra månaden.

"Vår vy är att Getinge, med dess dominerande ställning inom både Cardiac Assist (70-80% marknadsandel) och Cardiopulmonary (60-65% marknadsandel), på lite sikt kommer att kunna återhämta den nedgång i försäljning och vinst som dessa kvalitetsproblem orsakat", skrev banken då på sin sajt Aktiellt.

Dessutom höjde då Handelsbanken sin kortsiktiga rekommendation för Getinge till köp. Samtidigt höjde banken också vinstprognoserna för 2023-26 med cirka 4%.

"Vi har höjt vår riktkurs på tre års sikt till 305 kronor (295) till följd av höjda vinstprognoser. Vi förväntar oss att de huvudsakliga problemen kommer att vara lösta när vi går in i 2024, vilket borde kunna leda till en omvärdering av aktien (som handlas på attraktiva EV/EBITA 8x baserat på vår prognos för 2025). Vi upprepar vår långsiktiga rekommendation Outperform", skrev banken då.

Dela med dig