Aktiespararna

Handelsbanken: Sälj Balder och Wallenstam

Av Eric Emanuelsson
26 september 20233 min lästid
Handelsbanken har kommit med en ny analys av fastighetssektorn. Där står det klart att man sänker en rad fastighetsbolag till sälj i det korta perspektivet, samtidigt som man höjer en rad andra till köp. Totalt genomför Handelsbanken tolv rekommendationsförändringar i sektorn.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Handelsbankens senaste fastighetsrapport kom i april i år. I den nya, som kom i dag tisdag, slår banken fast att man gör en rad rekommendationsförändringar sedan den förra. Samtidigt skriver banken att dess huvudscenario kvarstår - man förväntar sig att räntorna kommer att vara höga under en tid framöver och att fastighetsbolagen behöver anpassa sig till detta i varierande utsträckning.

"Vi sänker rekommendationerna för aktier som omvärderats utan betydande förändringar i verksamheten eller riskprofilen (främst i bostadssegmentet)", skriver banken och konstaterar vidare:

"Flera bolag handlas till låga värderingar och vi räknar med en omvärdering framöver, men vi förväntar oss samtidigt betydande kurssvängningar i det korta perspektivet då sentimentet tenderar att skifta."

Kommer uppstå köptillfällen i sektorn

Handelsbanken tror att det kommer uppstå nya investeringsmöjligheter i sektorn under det kommande halvåret, i samband med rekapitaliseringar, då den finansiella risken sannolikt lär minska och leda till uppvärderingar.

"Då vi förväntar oss att företrädesemissioner kommer att bli det huvudsakliga tillvägagångssättet för underkapitaliserade bolag (det vill säga inte riktade emissioner), ser vi få skäl till att investera före potentiella offentliggöranden".

Handelsbanken rekommenderar en lågrisk-inställning till fastighetssektorn, där bolag med ett stabilt förhållande mellan potentiell avkastning och risk är att föredra.

Sälj på bland annat Balder och Wallenstam

Som en följd av sänkta prognoser och aktiekursförändringar sänker därför banken de kortsiktiga rekommendationerna för Atrium Ljungberg, Balder, Heba, John Mattsson och Wallenstam till sälj (tidigare behåll).

Banken sänker även de långsiktiga rekommendationerna för Balder, Heba och Wallenstam till underperform (tidigare market perform).

Sätter köp på KlaraBo och Stendörren

Handelsbanken höjer däremot de kortsiktiga rekommendationerna för KlaraBo, Trianon, och Stendörren till köp (från tidigare behåll). Detta främst på grund av låga värderingar.

Banken höjer också sin långsiktiga rekommendation för KlaraBo till outperform (tidigare market perform).

Castellum och Catena sektorfavoriter

"Våra favoriter i sektorn är Castellum, Catena och Wihlborgs. En snabb räntesänkning och/eller lägre finansieringskostnader skulle innebära en risk för vår syn och strategi med fokus på låg finansiell risk, men vi tror att det är rätt osannolikt i nuläget", avslutar banken sin rapport.

Handelsbankens rekommendationer i det korta perspektivet är tre månader. De längre är tre år.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Banken: Dags att slå till på nedpressade högutdelaren

LÄS MER: Veckans aktie: Fastighetsbolaget på ruinens brant - sälj

Dela med dig