Aktiespararna

Handelskrig bräcker inte ståljätten: ”Inte orolig”

Av David Flatbacke-Karlsson
23 april 20188 min lästid

Handelskrig bräcker inte ståljätten: ”Inte orolig”

SSAB (https://old.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/basic-resources/ssab)SSAB AB (https://old.aktiespararna.se/tags/ssab-ab)Stål (https://old.aktiespararna.se/tags/stal)

I en osäker omvärld känner sig SSAB rätt så tryggt.
Den tidigare pressade kursraketen har färdriktningen utstakad för att skydda sig mot turbulens.
– Så länge vi får konkurrera på lika villkor är jag inte orolig, säger vd Martin Lindqvist.

Bekymmer internt – men goda förutsättningar externt.

SSAB har fått en annorlunda start på 2018.

En oviss politisk spelplan är inget som hetsar upp vd Martin Lindqvist.

USA:s president Donald Trump har satt tullar om 25 procent på stål och 10 procent på aluminium producerat utanför de förenta staterna i bruk.

EU och Sverige har än så länge, precis som Nafta och ett gäng andra länder, fått undantag från avgifterna. Men hur det blir framöver är osäkert. Ståljätten på Stockholmsbörsen, SSAB, ser dock ingen anledning att oroa sig i onödan.

– Vi har en bestämd uppfattning om att vi gillar fri- och rättvis handel. Jag är inte det minsta orolig så länge vi får konkurrera på lika villkor. Men det blir en helt annan sak att få konkurrera med statligt subventionerad export, säger småspararfavoritens vd Martin Lindqvist till Aktiespararen.

Han lyfter fram att 90 procent av det som SSAB säljer i USA är tillverkat i landet. Amerikanerna är även beroende av de 10 procenten som importeras från Sverige.

– En stor del av de produkterna är unika och tillverkas inte av någon på den amerikanska marknaden. Kylda stål och produkter till fordonsindustrin (och närliggande områden) tillverkas i Oxelösund. Ur ett SSAB-perspektiv är vi nog ett av de europeiska företag som klarar sig bäst, betonar Martin Lindqvist.

Martin Lindqvist tror att det är fullt möjligt att SSAB kan få ett permanent undantag, även om varken Sverige eller EU får det, och klara sig ifrån tullarna.

– Vi kommer att få se mindre sydkoreanskt stål på marknaden, för att ta ett exempel. De har ju åtagit sig att exportera grovplåt till max 70 procent av snittet från 2015–2017.

Interna störningar belastade resultatet

Aktiespararen träffar Martin Lindqvist efter att SSAB presenterat sin rapport för det första kvartalet 2018 på fredagsförmiddagen. Något som sticker ut är att det är problem på insidan och inte i marknaden som satt vissa käppar i hjulet för bolaget.

– Många saker har varit bra. För första gången på länge har våra huvudmarknader utvecklats bra i Europa och Norden. Efterfrågan och prisutvecklingen har varit god i Nordamerika. Men vi, inklusive jag själv, borde ha kunnat vara mer på tå i det första kvartalet.

Martin Lindqvist refererar till krångel med trasiga tågvagnar som försvårat transporten av slabs, som är färdiga ämnen som blir till efter stränggjutning, mellan Luleå och Borlänge och ett längre stopp i masugnen i Oxelösund.

– Vi hade förberett oss för vintern och beställt ett antal järnvägshjul. Sedan var det en kombination av mycket snö, en hård vinter och läget på norra stambanan. Vagnarna gick sönder och det tog längre tid att reparera dem än väntat. Vi fick transportera ämnena med hjälp av båt från Luleå till Oxelösund och sedan frakta vidare på södra stambanan till Borlänge. Vi är otroligt störningskänsliga och tappade i volym och flöde när vi fick gå ned i valsning.

Kan du beskriva problemet i Oxelösund mer specifikt?

– Det blev stopp när vi skulle borra ett tapphåll i masugnen och vi fick stå i 14 dagar. I vanliga fall skulle vi ha tappat två veckors valsning, men nu kunde vi tidigarelägga ett stopp och i stället bara tappa en veckas slabsproduktion, säger Martin Lindqvist.

Problem kopplade till anläggningen i Oxelösund ställde till det för SSAB i början av 2018.

Totalt sett tog resultat stryk med omkring 200–250 miljoner kronor av störningarna, berättar Martin Lindqvist.

Rörelseresultatet uppgick till 916 miljoner kronor, jämfört med väntade 1,17 miljarder kronor, medan omsättningen landade på 17,3 miljarder kronor. Analytikerna hade räknat med en försäljning på 17,6 miljarder kronor.

– Det går alltid att vara efterklok. Men det viktigaste nu är att järnvägsnäten är uppe och rullar och att masugnen kommer att producera igen i det andra kvartalet, betonar koncernchefen.

Stark balansräkning är ett måste

Det var inte länge sedan SSAB var illa ute. Aktieägarna ställde upp och pyntade in 5 miljarder kronor i en nyemission 2016. För bolaget har målet varit att få ned sin nettoskuld.

Martin Lindqvist är glad över att den nu är nere i 11,3 miljarder kronor och att skuldsättningsgraden sjunkit till 21 procent. 2015 var skuldsättningsgraden så stort som 52 procent. Siktet är inställt på att nå 10 miljarder kronor i nettoskuld.

– Ett bolag som SSAB ska ha en stark balansräkning och oberoende av konjunktur för att kunna fatta kloka beslut långsiktigt. Vi vill kunna göra investeringar i vår kapacitet, klara alla typer av konjunkturer och kunna, precis som 2017, betala utdelning.

Martin Lindqvist öppnar för att kompletterande förvärv, om än inte av samma storlek som Ipsco och Ruukki Construction, kan bli aktuella.

– Om det dyker upp något intressant, inte minst i en lågkonjunktur, som kan stärka SSAB så är det klart att det är intressant.

SSAB:s aktie har backat omkring 3 procent efter rapporten. Men sett ur ett längre perspektiv har kursen gått desto bättre. B-aktien är upp drygt 29 procent det senaste året och handlas för omkring 40 kronor.

– Vi har marknaden med oss. Internt ser det bra ut nu. Jag tror att vi kommer att fortsätta att generera positiva kassaflöden och bli ännu starkare. Nu gäller det att vi håller ihop det här, säger Martin Lindqvist.

FAKTA

Martin Lindqvist om …

Bolagets ställning mot konkurrenter: ”Vi har, genom vår anläggning i Montpellier (Vermont, USA), en stark kostnadsposition i USA. Sedan står vi oss väl i Europa genom inte minst Ruukki. Det finns stora synergier. Vi ska kunna vara lönsammast jämfört med ett antal andra liknande aktier långsiktigt."

Diversifiering: ”Vi ska inte öka den totala volymen inom varken kylda stål eller specialstål. Vi är på väg mot att nå våra mål. Den stora intjäningspotentialen i SSAB ligger i att vrida produktmixen i Europa.”

Prishöjningar: ”I år har vi höjt priset på grovplåt med 200 dollar per ton. Vi såg att intjäningen var bättre i mars. Den kommer successivt.”

Sin hälsning till spararna: ”Vi är oerhört tacksamma över hur de ställde upp i samband med nyemission och är stolta över att de trodde på oss. Det finns inget annat alternativ än att överleverera kring målet vi satte upp med nettoskulden.”

SSAB:s första kvartal

Ståltillverkaren SSAB:s rörelseresultat uppgick till 916 miljoner kronor för det första kvartalet 2018.

Det framgår av delårsrapporten.

Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 1.171 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 5,3 procent, att jämföra med väntade 6,6 procent.

Resultatet före skatt landade på 769 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikerna hade i snitt räknat med ett resultat före skatt på 976 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 17.388 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 17.668 miljoner kronor.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig