Aktiespararna

Här är årets mest populära aktier

Av Jessika Bouveng
21 augusti 20232 min lästid
Börsens utveckling under året har varit tudelad. För vissa aktier har det dock gått bättre än för andra. Nordnet har listat de tio aktier som fått flest nya aktieägare och vilka aktier som sparare har flytt under 2023.

Bankoron från i våras verkar inte vara något som har skrämt aktiesparare hos Nordnet. Handelsbanken och SSAB är två aktier som än så länge i år har lockat flest nya sparare hos nätmäklaren Nordnet.

Frida Bratt skriver i ett nyhetsbrev för Nordnet att Handelsbankens aktie i år har pressats och gått minus 11% sedan årsskiftet. Trots detta så har aktien handlats hårt av nätmäklarens sparare under hela året då flera privatsparare anser att pressen är överdriven.

Som nummer tre på listan över de aktier som lockat flest nya aktieägare finner vi den hårt blankade aktien Hexatronic som ser ut att ha blivit en nygammal favorit hos spararna. Hexatronic har blivit måltavla för blankarfirman Viceroy som i våras kallade aktien för “oinvesterbar”.

Privatsparare hos Nordnet har dock tyckt annorlunda under året och istället storköpt aktien. Nedan följer hela listan på de tio aktier som lockat flest nya aktieägare hos Nordnet samt aktiernas kursutveckling sedan årsskiftet.

Aktierna med flest nya ägare hos Nordnet i år

Handelsbanken: – 11 %

SSAB: 12 %

Investor: 10 %

Hexatronic: – 53 %

Intrum: – 45 %

Volvo: 20 %

Saab: 35 %

Hexagon: -6 %

Nibe: -12 %

Microsoft: 34 %

Tittar man närmare på den andra vågskålen - alltså listan på de aktier som flest sparare lämnat - finner vi istället H&M i topp.

“Aktien har gått urstarkt i år – bolaget anses vara på rätt väg igen – och spararna har gjort vinsthemtagningar på löpande band under året”, skriver Frida Bratt.

Likaså verkar det som att privatsparare tillslut har tappat tålamodet för SBB som hittills i år är ned 77%.

Här är bolagen som tappat flest aktieägare 2023 samt deras repsektive kursutveckling i år:

De mest lämnade aktierna hos Nordnet i år

1. H&M: 49 %

2. SBB: -77 %

3. Evolution: 19 %

4. Castellum: 9 %

5. Sinch: -39 %

6. Kindred: 7 %

7. Electrolux: – 9 %

8. Kinnevik: – 14 %

9. Volvo Cars: 1 %

10. Readly: 15 %

Marknadsnyheter

Dela med dig