Aktiespararna

Här är månadens kursraketer

Av Elin Hanspers
2 september 20242 min lästid
En avvärjd konkursansökan, en jättediamant och köpråd. Anledningarna till månadens kursrusningar är många.

Augusti månads kursvinnare stavas Oscar Properties. Oscar Properties med 57,9%, Oscar Properties Pref B med hela 189,6%, och Oscar Properties Pref med 51,2%.

Orsaken till kursrusningen är att man lyckades avvärja ett konkurshot efter att bostadsrättsföreningen Innovationen dragit tillbaka sin konkursansökan.

Det är dock värt att notera att aktien fortfarande är ned över 50% för året och Oscar Properties Pref är också ned över 80% samt är Pref B ned med över 60%.

Ett annat small cap-bolag som haft en fin utveckling är Actic Group, som stigit med 52,3%. Aktien steg flera dagar i rad efter att Dagens Industri publicerat en artikel om att bolaget är på väg tillbaka efter flera tuffa år.

På mid cap-listan är det Lucara Diamond som har haft den största kursuppgången – hela 35,8%. Bolaget utvann en diamant på 2 492 carat i Karowe-gruvan i Botswana, vilket är en av de största rådiamanter som någonsin grävts fram.

SBB D toppar på large cap

Vad gäller large cap är det SBB D som toppar listan, med en uppgång på 21,3%. Utöver att Riksbankens sänkning gav bränsle åt fastighetsbolagen har även finanschef Helena Lindahl köpt aktier i fastighetsbolaget för drygt 1,5 miljoner kronor.

Efter SBB följer Storskogen, med en uppgång på 19,9% och Sobi, på 17,0%. Storskogen rapporterade under månaden och redovisade en större förlust i det andra kvartalet tyngt av en större engångspost. Sobi presenterade fas 3-resultat för pegcetacoplan vid behandling av två sällsynta njursjukdomar och Handelsbanken skrev i en kommentar att de är imponerande av resultaten.

LÄS MER: Här såg spararna köplägen i kursrasen

LÄS MER: Lista: Börsbolagen med högst direktavkastning


Dela med dig