Här är svenskarnas tio största ekonomiska rädslor
Att svenskarna fått svårare att hantera privatekonomin är inte längre någon nyhet. Flera undersökningar har visat att sedan inflationen och räntorna gått upp har fler och fler hushåll fått pussla med pengarna i plånboken.
En ny undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Borgo visar nu att svenskarna inte bara är stressade över sin ekonomi utan även går runt med oro för en rad skräckscenarion. I samband med Halloween har de därför sammanställt svenskarnas tio största ekonomiska rädslor.
Tio värsta rädslorna
1. Att inte ha råd att gå i pension (28%)
2. Att råka ut för finansiellt bedrägeri eller identitetsstöld (28%)
3. Att förlora jobbet eller annan primär inkomstkälla (26%)
4. Att pengarna inte ska räcka till nästa lön (20%)
5. Att aldrig ha råd att ta mig in på bostadsmarknaden (14%)
6. Att behöva sälja min bostad eller annan egendom för att jag inte kan täcka kostnaden (13%)
7. Att inte ha råd att försörja mina barn eller närstående (12%)
8. Att förlora pengar på börsen (11%)
9. Att hamna hos kronofogden (10%)
10. Att uppfattas som snål (7%)
Vem som är rädd för vad skiljer sig dock mellan olika de olika grupperna. Borgo kan till exempel konstatera att kvinnor är den grupp svenskar som är mest rädda för att inte ha råd att kunna gå i pension medan männen räds att förlora jobbet.
“Att kvinnor och män har olika ekonomiska rädslor är inte helt oväntat, men det är bekymrande att så många kvinnor är rädda för att inte ha råd att gå i pension. Det beror sannolikt på faktorer som lägre livslön, längre perioder av föräldraledighet och deltidsarbete, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.
För pensionärer är istället den stora rädslan att bli utsatta för bedrägerier medan unga personer oroar sig för att aldrig komma in på bostadsmarknaden.
“Många av rädslorna som framkommit i undersökningen är befogade. Till exempel rädslan för bedrägeri och identitetsstöld kopplat till ny teknik. Det finns lösningar som kan minska utsatthet – till exempel att ställa krav på din bank för att få tips och verktyg som gör dig mindre sårbar”, säger Åsa Fagerlund.