Aktiespararna

Här flockades miljonärerna i augusti

Av Elin Hanspers
3 september 20242 min lästid
Detta är aktierna som Avanzas private banking-kunder köpte under månaden.

Augusti blev en volatil börsmånad, som inleddes med ett dramatiskt börsfall om 8%. Efter detta har index dock återhämtat sig och stängde månaden oförändrat.

Enligt tidigare statistik från Avanza och Nordnet utnyttjade spararna den volatila börsmånaden för att hitta köplägen. Aktier som gått upp mycket hittills under året såldes av till förmån för de som dippat kortsiktigt.

Men hur har det då sett ut bland private banking-kunderna?

Den mest nettoköpta aktien hos Avanza var inte helt oväntat Investor B. Aktien brukar toppa köplistorna och gjorde även så sett till hur övriga sparare hos nätmäklarna agerade under månaden.

Avanzas Johan Hagberg pekar på att Investor-aktien i början på månaden var ner kring 266 kronor, men att den nu åter kommit upp över 300 kronor. Han noterar att även att de större händelserna i bolaget under månaden var att man presenterade en ny finansdirektör och att det onoterade dotterbolaget Patricia Industries presenterade två förvärv.

På en andraplats på köplistan ligger Fortnox. Aktien straffades under månaden när vd Tommy Eklunds avgång meddelades, vilket verkar ha lett till att private banking-kunderna sett köplägen. Även flera ledningspersoner har passat på att tanka aktier under månaden.

På en tredjeplats kommer Nibe, vars rapport kom in över analytikernas förväntningar.

Evolution tar sig in på plats sju på listan över de mest köpta aktierna hos private banking-kunderna. Det är noterbart då aktien kom in på plats ett respektive två på de bredare säljlistorna hos Nordnet och Avanza.

Vad gäller de mest sålda aktierna toppar Ericsson B.

”Då aktiekursen gått starkt sedan mitten av april var det många investerare som valde att sälja av till förmån för andra aktieköp”, skriver Hagberg och noterar även att det under månaden kom uppgifter om att Barclays spår ett kraftigt ras om cirka 30% för aktiekursen efter inbromsning på indiska 5G-marknaden.

På en andra- respektive tredjeplats kommer Millicom och Calliditas Therapeutics.

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Fortnox
  3. Nibe
  4. Volvo B
  5. Investor A
  6. Handelsbanken A
  7. Evolution
  8. Atlas Copco B
  9. Cibus Nordic Real Estate

LÄS MER: Här såg spararna köplägen i kursrasen

LÄS MER: Spararna massäljer teknikfonder

Dela med dig