Aktiespararna

Här har ni: 12 tips för ett effektivare sparande

Av Kima Edell
19 januari 20245 min lästid
Kima Edell jobbar på Aktiespararna och skriver bland annat krönikor varje fredag.
Att lära sig att spara smartare och skära ned på onödiga utgifter är ett klokt steg mot att bygga upp ekonomisk stabilitet. Här är några konkreta tips för dig som är nybörjare och vill lära dig att spara mer effektivt. Jag har på riktigt blivit så bra på detta nu så jag vill verkligen peppa er till att göra detsamma. Skriv av och kör!

1. Skapa en budget…säger dom, bara ordet får mig att somna. Så jag vill kalla det för ”SPARPLAN”

Börja med att skapa en sparplan. Få en översikt över dina inkomster och utgifter för att förstå var dina pengar går. Du kommer garanterat få en chock.

2. Gå igenom onödiga kostnader

Gå igenom dina utgifter och identifiera områden där du kan minska kostnaderna. Det kan vara prenumerationer, impulsiva köp eller dagliga vanor. På min bank har jag en funktion som kategoriserar allt detta baserat på mina köp så det är enkelt att se en översikt. Perfekt!

3. Prioritera sparande

Se till att spara en del av dina inkomster innan du spenderar på andra saker. Automatisera sparandet som dras direkt när lönen kommer in. Du hinner inte ens se dom på kontot. Bye bye och hej hej sparandet.

4. Undvik impulsköp

Innan du köper något, fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt. Sov på saken innan du gör impulsköp. Jag är en väldigt impulsiv person och jag skulle faktiskt aldrig kunna sova på saken, men jag kan ställa mig frågan direkt, behöver jag detta??? Svaret blir nu förtiden och mestadels NEJ. Men min skräck är att bli en snåljåp, det är inte ok i min värld. Jag vill vara en generös person och livsglad, så känn efter så du inte tappar det.

5. Prisjämförelser

Jämför priser innan du köper något. Använd olika plattformar och sök efter rabatter eller erbjudanden. Min man är min klippa i "jämförelse-världen". Han är galen i att jämföra produkters priser och jag hänger med som en liten skugga. Tacksam för hans hjälp där. Så värt all tid man lägger ner på det.

6. Matlagning hemma

Minska kostnaderna för mat genom att laga mat hemma istället för att äta ute. Planera veckomenyer och handla med en lista. Den här biten är min största utmaning. Jag gillar inte att laga mat och jag gillar inte att planera maten när barnen ändå kommer bli besvikna. När dom blir äldre kommer jag lägga mer tid på det….Men jag har definitivt slutat äta ute så som jag gjorde förr.

7. Avstå från dyr kaffe

Minska kostnaderna för kaffe genom att laga det hemma istället för att köpa dyra drycker dagligen. Skulle ALDRIG falla mig in nu för tiden. Oj va dyrt det är, kaffe dricker jag hemma på morgonen och sen en gång på jobbet. Sen har magen fått nog.

8. Utbildning om sparande

Ta dig tid att lära dig om olika sparalternativ, som sparkonton, fonder eller aktier. Vad passar dig bäst och lär dig vad som är bra, inte bara anta. Här måste du hitta någon som du blir inspirerad av och följ den person. (Jag förhoppningsvis, haha)

9. Sälj oanvända saker

Gå igenom ditt hem och sälj det du inte längre behöver. Det ger extra pengar och minskar röran. Jag stod på loppis en helg och fick in ett antal tusenlappar av att sälja skit från garaget. Hur bra? Hej sparande here i come. Sen ett tips är att byta kläder och skor med vänner för att få den där nya känslan. Jag hade lätt gjort det oftare om jag inte haft monsterfötter då mina vänner har storlek 36-37. Jag drog helt klart nitlotten där men jag står stabilt på jorden.

10. Minska energiutgifter

Absolutely värt att jämföra elbolagen. Vi byter rätt ofta. Vi har även sänkt vår förbrukning med 25%. Det tycker jag är sjukt bra. Stängt också av lampor och elektronik när det inte används, och undvik för ofta och onödiga paniktvättar av en tröja och så vidare. En åktur i tvättmaskinen eller torktumlaren...jag blir pank av tanken bara.

11. Skapa ett nödkonto utanför börsen som är för utgifter som händer i vardagen

Alltid skönt att veta att man har en slant om diskmaskinen pajar.

12. Få support:

Diskutera sparande och ekonomi med vänner eller familj. Dela tips och förstå varandra. Vi borde också vara ärliga med att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar - ett restaurangbesök kan vara en stor utgift för många. Så underskatta inte att bara ses över en promenad eller hemma hos varann. Förhoppningsvis har du en ärlig dialog med dina vänner och dom förstår och dömer dig inte.

Och här med alla barnkalas….det borde ändras. Dem presenterna som vissa ger…snacka om att höja ribban för alla andra. Presentfritt om jag skulle få bestämma.

Krönikor

Dela med dig