Aktiespararna

Har slagit index rejält - banken gör om bland sina småbolagsfavoriter

Av Jessika Bouveng
25 juli 20242 min lästid
Efter att ha överträffat småbolagsindex gör norska DNB nu om i sin lista över småbolagsfavoriter. En av aktierna som åker ut är upp 30% i år.

Den norska storbanken DNB har möblerat om bland sina småbolagsfavoriter. Under året har listan sett en uppgång på 31,6% medan Stockholmsbörsens småbolagsindex OMX Small Cap Sweden PI är upp 15.6%. När banken nu väljer att plocka in nya aktier är det för att flera av bolagen har spelat ut sin rätt samt vill banken utforska nya idéer.

“Det betyder inte att bolagen vi valt bort är dåliga, utan snarare att några av de här nya bolagen kanske är lite mer intressanta just n2, säger aktiemäklare Anders Rudolfsson till Dagens Industri som tagit del av den nya småbolagslistan.

De bolag som valts bort från listan är IAR Systems, Securitas. Fortnox, Catena och Ambea. I stället lyfter banken in Billerud, HMS Networks, Netel och Scandic Hotels.

Varför IAR Systems väljs bort är bland annat för att aktien lyft 30% under året efter att ha varit rejält nedpressad. DNB anser nu att aktien gett vad den ska och man tar istället in Netel som man anser vara klart pressad.

“Nu ska de successivt leverera av en stor orderbok och marginalerna kommer successivt förbättras. Det borde kunna bli en rejäl omvärdering av bolaget”, säger Anders Rudolfsson.

Anders Rudolfsson anser överlag att småbolag har stor potential, både under resterande delar av 2024 men även för nästa år.

DNBs favoriter bland småbolagen:

Billerud
HMS Networks
Lindab
MTG
Scandic Hotels
Xvivo
Netel

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Media och analyshus

Dela med dig