Aktiespararna

Hösten kan anas i börsvinden

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
23 augusti 20186 min lästid

Allmän reflektion

De senaste dagarna har hösten kunnat anas i vinden.

Trots strålande sol har temperaturen snabbt letat sig ned till ensiffriga tal tidigt på morgonen, medan eftermiddagarna varit betydligt varmare och mer behagliga.

Övergången mellan olika årstider är sällan rak, utan sker vanligen i olika faser, precis som nu. Liknande tendenser finns på börsen, där solsken och värme växlas med moln och kyla.

Sjätte sinnet varnar

Förra veckan beskrev vi den gnagande känslan av att ”något stort är på gång” i världen, men att det är svårt att säga exakt vad som är på väg att hända. Som alltid finns små ledtrådar till ett större och mer komplext sammanhang, där vi vägleds av en rad olika makroindikatorer.

Vi ska heller inte sticka under stol med att kortsiktiga affärer är en riktig utmaning. Känslor behöver tyglas, information måste bearbetas snabbt och andras beteende måste förutses. Mer långsiktiga aktieplaceringar kan som bekant förlita sig mer på fundamental analys – där tidsaspekten, placeringshorisonten och portföljkonstruktionen skiljer sig från ”Korta” affärer.

Men utmaningen är samtidigt stimulerande – speciellt när vi har haft fel i en investeringstes.

Just nu kan vi exempelvis konstatera att marknaden utvecklats betydligt bättre än vad vi tidigare anteciperat. Därmed var tesen om en tvärnit i augusti kortsiktigt fel, även om volatiliteten är förhöjd och det såg ut som att OMXSPI skulle falla tillbaka under 600-nivån förra veckan.

Dags att kasta in handduken eller dubbla?

OMXSPI-indexet har forcerat ”linjen i sanden” på 600 punkter och ser ut att fortsätta mot nya höjder. Uppgången sedan början på juli kan nu summeras till hela 7 procent.

Under ytan kvarstår emellertid riskbilden – Turkiet är långtifrån löst (nyhetsdygnet fokuserar på annat istället), kapitalflykt förekommer från Italien (där statslåneräntorna börjat stiga igen) och hela banksektorn i Europa är under stor press, vilket åskådliggörs i utvecklingen för bankindexet, Eurostoxx Bank Index.

Svenska banker har gått betydligt bättre på slutet gentemot de europeiska sektorkollegorna. Källa: Thomson Reuters

Signalerar den utpräglade – och bredbaserade - svagheten i Deutsche Bank, holländska ING, spanska BBVA och italienska Unicredit, något om makroläget i Europa? Vi tror det.

I USA fortsätter i sin tur avkastningskurvan (skillnaden mellan en 10-årig respektive en 2-årig amerikansk statsobligation) att falla och differensen är nu enbart 22 punkter.

I klartext innebär detta att en räntehöjning till från Fed på 25 punkter riskerar att invertera avkastningskurvan – vilket, historiskt, varit en recessionssignal 6-18 månader senare.

Den starka amerikanska dollarn är även en joker i sammanhanget. Om dollarstyrkan fortsätter – som är mångas huvudscenario - kan vi räkna med mer och mer press på tillväxtmarknaderna, något som till slut kommer att nå börserna i USA och i Sverige.

Mot denna bakgrund fortsätter vi på den inslagna vägen och drar ned risken ytterligare i portföljen.

Portföljförändringar

Fastighetsbolaget Hufvudstaden – som vi kallar Stockholms kronjuvel – rapporterade solida siffror i tisdags i sin halvårsrapport, varpå aktien steg till nära all-time-high.

Vi köpte Hufvudstaden strax under det bokförda egna kapitalet i februari. Investeringstesen har nu infriats efter den succesiva tillbakagången till den historiska p/bv-värderingen runt 1,1-1,15x. Riktkursen på 140 kr har därmed uppnåtts och vi säljer hela positionen på 143 kr per aktie. Avkastningen på placeringen kan summeras till 17 procent, dessutom har en utdelning på 3,5 kr/aktie erhållits.

Banken SEB rapporterade för ett antal veckor sedan och aktien har fortsätt att stiga i linje med den starka börsutvecklingen. Detta trots svagheten för bankaktier ute i Europa. Vårt motiverade värde på 100 kr är i princip uppnådd och vi säljer därför hela positionen i aktien på 98 kronor. Avkastningen på placeringen kan summeras till 17,3 procent. Innehavet i Nordea behålls dock ett tag till.

Därtill hyvlar vi positionerna i AAK och i Loomis efter den senare tiden uppställ. Värderingen i den välskötta fettspecialisten AAK börjar se anmärkningsvärt hög ut runt 148 kr, men vis av erfarenheten från försäljningen av norska Tomra – där multipeln enbart fortsatt att stiga – behåller vi en mindre del av AAK-innehavet tills vidare. Loomis-aktien är i sin tur sårbar runt 300 kronor och vi viktar ned marginellt, med beredskap att öka på positionen igen.

Sammantaget ökar kassapositionen till rekordhöga 55 procent.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.


Dela med dig