Aktiespararna

Humana-grundaren dömd till fängelse

Av Annelie Östlund
11 april 20243 min lästid
Mikael Lindkvist, tidigare Fahlander.Foto: Emil Nordin/TT
Assistansbolaget Humanas grundare tillika mannen som räddade Örebro Hockey från konkurs, döms av tingsrätten till fängelse i 3,5 år.

Aktiespararna har tidigare skrivit om hur Mikael Lindkvist, tidigare Fahlander, enligt Skatteverket ägde listade fastighetsbolaget Nischer via målvakter. Lindkvist har också varit kraschade fastighetutvecklaren Concents starke man.

Men mest känd är kanske den kontroversiella affärsmannen som medgrundare till assistansbolaget Assistansia som sedermera blev Humana. Älskad av somliga hockeyfantaster har han också blivit efter att ha räddat Örebro Hockey från konkurs för ett drygt decennium sedan.

Men domen som tidigare i veckan föll i Örebro tingsrätt har varken med Humana, Concent eller hockey att göra.

I stället handlar det om en sprithärva.

Åklagaren har argumenterat för att Mikael Lindkvist, tillsammans med bland annat en närstående, sålt alkohol och andra varor till kunder i Sverige utan att redovisa eller betala alkoholskatt.

Enligt åklagaren har verksamheten bedrivits via en komplicerad bolagsstruktur och brottet ”är att bedöma som grovt eftersom det sammantaget avsett mycket betydande belopp, då agerandet varit ett förslaget sätt att utnyttja möjligheterna till fri rörlighet inom EU och då brottsligheten utövats systematiskt och i större omfattning.”

Tingsrätten har på många punkter gått på åklagarens linje och dömer nu Mikael Lindkvist till 3,5 års fängelse för en lång rad fall av grovt skattebrott. Han meddelas också näringsförbud i 5 år.

Frikänns från flera åtalspunkter

Samtidigt frikänns Mikael Lindkvist från en lång rad andra åtalspunkter. Däribland grov oredlighet mot borgenärer, grovt försvårande av konkurs och grovt penningtvättsbrott. Dessa åtalspunkter är relaterade till Lindkvists personliga konkurs.

Åklagaren har hävdat att Mikael Lindkvist gömt undan tillgångar från konkursförvaltaren – tillgångar som han senare använt för att återbetala ett bolån till Swedbank.

”Tingsrätten tycker inte att jag har lyckats bevisa att Mikael Lindkvist gömt undan tillgångar för konkursförvaltaren. Och då föll också bland annat åtalspunkten grovt penningtvättbrott. Där blev det som en kedjereaktion”, säger åklagare Louise Helleday.

Kommer du att överklaga domen?

”Jag är inte alls överens med tingsrätten bedömning på de punkterna, vilket innebär att det lutar åt ett överklagande, även om jag inte har bestämt mig ännu”, säger Helleday.

Mikael Lindkvist har förnekat brott, men enligt hans ombud Henrik Olsson Lilja har de ännu inte bestämt om de ska överklaga fängelsedomen.

”Vi har ännu inte fullt analyserat tingsrättens dom och därmed inte tagit ställning till ett överklagande”, meddelar Olsson Lilja.

LÄS MER: Swedbank mitt i penningtvättshärva

LÄS MER: Penningtvättshärva oroar Swedbank

LÄS MER: Myndigheten: Listade fastighetsbolaget ägdes via målvakter

Marknadsnyheter

Dela med dig