Aktiespararna

I dag skriver jag om P/E-tal - hur fungerar det egentligen?

Av Kima Edell
26 januari 20243 min lästid
Kima Edell skriver bland annat om P/E-tal i sina "Fredagsfunderingar".
Idag ska jag prata om P/E-tal. Det har tagit mig tre år att förstå faktiskt.

"När man köper en aktie ska man bland annat se på P/E-talet".

En mening som tidigare hade fått mig att logga ut. Det är precis samma känsla som på mattelektionen när man skulle lära sig om X och Y.

Men nu kör vi!

P/E-talet är som ett pris på en aktie, och då undrar man så klart: Hur sätter marknaden priset?

Grunden är baserad på ”hur mycket vinst har företaget gjort och vad är aktien värd efter det”

Därför är det bra om man kan gå tillbaka i bolagets historik innan man trycker på köp-knappen för att se hur P/E-talet har utvecklats under åren.

Här är ett enkelt exempel:

Om ett företag har ett P/E-tal på 20, betyder det att investerare är villiga att betala 20 kronor för varje krona i vinst som företaget åstadkommer.

Om ett företag har ett P/E-tal på 10, betalar investerarna bara 10 kronor för varje krona i vinst.

I grund och botten ger P/E-talet alltså en liten hint om hur marknaden värderar företagets vinst i förhållande till aktiepriset och det kan vara användbart för dig som investerare för att få en uppfattning om hur dyr eller billig en aktie kan vara.

Rent generellt kan man säga att ett högt P/E-tal pekar på att investerare förväntar sig hög vinsttillväxt eller har höga förväntningar på företagets framtida vinster.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett högt P/E-tal i sig inte automatiskt innebär att en aktie är övervärderad. Det kan bero på olika faktorer och det är viktigt att göra en helhetsbedömning av företaget, vilket är otroligt svårt speciellt om man är nybörjare som jag. Jag vet i alla fall att ett lågt P/E-tal ofta är att föredra, då behöver fallhöjden i aktien inte vara så stor och du betalar mindre för bolagets vinst.

Detta kan låta snårigt och är så fortfarande för mig. Därför väljer jag att bara investera i fonder som läget är nu. Då får jag hjälp med att tänka och det tycker jag är bra. Haha!

Så vad kom jag fram till nu då? Att chilla gällande aktier och satsa på fonder om du inte förstod ovan förklaringar.

Nu till något helt annat.

För någon vecka sedan fick vi ju höra att vi skulle förbereda oss för krig via olika politiker, vilket är ett uttalande som man kan tycka vad man vill om. Personligen så flippade jag…men var tvungen att finnas där för mina barn som hade fått informationen via sociala medier.

Jag känner mig dock lugn i att det inte kommer komma stridsvagnar på gatorna just nu, men däremot så tror jag att det lär bli vanligare med cyberattacker.

I samma veva som detta fick jag ett samtal från en bekant.

Hon sa, eller nej förlåt, hon skrek;

"VAD SKA JAG GÖRA MED MINA SPARADE PENGAR NU OM DET BLIR KRIG?"

Jag hade ingen aning om vad jag skulle svara på det.

Hon fortsatte:

"SKA JAG TA UT ALLT?"

Jag tänkte att det är klart att det är klokt att fundera på hur man ska skydda sina ekonomiska tillgångar i händelse av krig. Synd bara att jag inte hade något bra svar.

Vad ska man egentligen göra? Ha kontanter? Sälja sitt guld? Flytta någon annanstans?

Eller låter det som att jag har sett på för mycket film nu?

Jag tänker fortfarande på min väns fråga, men jag väljer ändå att investera vidare.

Förklarande artiklarKrönikor

Dela med dig